Η λύση για το «κούρεμα» και ο κακός εαυτός μας

Print Friendly and PDF

Αντί να βελτιώσουμε την πρόταση της κυβέρνησης την απορρίπτουμε!

Είναι σαφέστατο ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξεύρει τρόπους αποζημίωσης των «κουρεμένων» και των κατόχων αξιογράφων, έχει να κάνει και με προεκλογικές σκοπιμότητες. Μπορεί η κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί με το ότι τώρα που βελτιώθηκαν τα δημόσια οικονομικά, μπορούμε να δούμε και το θέμα της αποκατάστασης των «κουρεμένων», όμως κανένας δεν πείθεται απ’ αυτό. Όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κίνηση αυτή έχει να κάνει με την ικανοποίηση του εκλογικού σώματος και ειδικά των άμεσα επηρεαζομένων.

Ωστόσο, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη αφορά το γιατί να μην προωθηθεί αυτή η ιδέα της κυβέρνησης, έστω κι’ αν έχει προεκλογική χροιά; Ποιον ενοχλεί η αποκατάσταση μιας αδικίας που έγινε (όπως έγινε) το 2013; Ποιος θα έχει παράπονο αν η κυβέρνηση, χωρίς να επηρεάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προχωρήσει και αποκαταστήσει κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πλήρωσαν τη νύφη λαθών, παραλείψεων και κακοδιαχείρισης δεκαετιών;

Νομίζουμε ότι ούτε η αντιπολίτευση, ούτε πολλοί από τους άμεσα επηρεαζόμενους (π.χ. κάτοχοι αξιογράφων) δεν αντιμετωπίζουν σωστά την κυβερνητική πρόταση. Αν όλοι αυτοί ήθελαν πραγματικά να βρεθεί μια λύση που δεν θα επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά και θα ικανοποιεί μερικώς τους επηρεαζόμενους, θα έπρεπε να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης και να συνεργαστούν μαζί της για να την κάνουν πιο σωστή και ίσως πιο δίκαιη.

Αντί αυτού, παρατηρούμε αντιδράσεις, διαφωνίες και φωνασκίες, που ούτε το πρόβλημα αντιμετωπίζουν, ούτε τους επηρεαζόμενους βοηθούν. Περίπου συμπεριφερόμαστε όπως το 2013, όταν η Βουλή είπε το «ηρωικό» όχι στο πρώτο «κούρεμα» και τελικά ήρθε το δεύτερο που ήταν χειρότερο!

Νομίζουμε ότι θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Η κυβέρνηση, είτε για προεκλογικούς, είτε για άλλους λόγους, κατέθεσε μια πρόταση μερικής διόρθωσης μιας αντικειμενικής αδικίας που έγινε σε δύσκολες στιγμές.

Αυτή η πρόταση έχει και θετικά και ίσως αρνητικά στοιχεία. Η λογικότερη προσέγγιση θα ήταν η πρόταση αυτή να αναλυθεί και στα σημεία που είναι δυνατόν να βελτιωθεί. Με αυτή τη διαδικασία, η όποια φόρμουλα βρισκόταν, θα είχε παγκοκομματικό χαρακτήρα και οι επηρεαζόμενοι θα κάλυπταν τουλάχιστον μερικώς τις απώλειες τους από το «κούρεμα».
Δυστυχώς, όμως, στην Κύπρο συμπεριφερόμαστε τόσο κοντόφθαλμα που και τα μέτρα που είναι υπέρ μας τα απορρίπτουμε. Τα άλλα κόμματα χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πρόταση προεκλογική, στην ουσία συμπεριφέρονται και αυτά με προεκλογικές σκοπιμότητες. Και αυτό, γιατί πιστεύουν πως αν αποδεχθούν την πρόταση θα δώσουν στην κυβέρνηση εκλογικούς πόντους. Με άλλα λόγια, λόγω προεκλογικής περιόδου, η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του «κουρέματος» και οι επηρεαζόμενοι δεν θα ικανοποιηθούν, έστω μερικώς.

Και ύστερα λέμε ότι για τα κακά μας φταίνε οι ξένοι και οι άλλοι. Μάλλον, με τον κακό εαυτόν μας πρέπει να τα βάλουμε…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ