Η τρομοκρατία και το κουτσό χέρι της Ευρώπης

Print Friendly and PDF

Αν δεν ληφθούν σοβαρά και αυστηρά μέτρα θα είμαστε όλοι πιθανά θύματα

Το νέο τρομοκρατικό κτύπημα στη Βαρκελώνη που είχε ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 80 τραυματίες, έδειξε ότι ο ISIS είναι ακόμα ζωντανός. Παρά τις πληροφορίες που έρχονται από το Ιράκ και τη Συρία ότι ο ISIS χάνει συνεχώς έδαφος και εξαρθρώνεται, η επίθεση στη Βαρκελώνη επιβεβαιώνει ότι αυτοί οι αιμοσταγείς δολοφόνοι έχουν ακόμα τους τρόπους να τρομοκρατούν την Ευρώπη και να αναστατώνουν την ανθρωπότητα.

Ο εύκολος τρόπος που εκτελούν τις αποστολές τους σε ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνει ότι τα διάφορα συστήματα ασφάλειας και τα πολλά αστυνομικά μέτρα δεν είναι αρκετά. Η Ευρώπη, δυστυχώς, βρίσκεται ανοχύρωτη και ανυπεράσπιστη μπροστά στα δολοφονικά σχέδια μιας δράκας ανισόρροπων που σκορπούν το θάνατο σε αθώους πολίτες, νομίζοντας ότι διεξάγουν αντιιμπεριαλιστικό αγώνα!

Μετά και το τραυματικό κτύπημα στη Βαρκελώνη, νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα που η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της. Και τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να είναι και σαρωτικά και σκληρά, αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να μην θρηνίσουν άλλα θύματα.

Το πρώτο που πρέπει να τους απασχολήσει είναι το μεταναστευτικό. Αν θεωρήσουμε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται άμεσα με δολοφονικές επιθέσεις αυτού του τύπου είναι μουσουλμάνοι μετανάστες, τότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ποιοι εισέρχονται και διαμένουν στην Ευρώπη και ποιοι όχι. Οι τάχα φιλελεύθερες πολιτικές των ανοικτών συνόρων της Ευρώπης, φαίνεται ότι άνοιξαν τις κερκόπορτες για τους τρομοκράτες. Η ανοχή των Ευρωπαίων στα χιλιάδες αιτήματα μετανάστευσης των ισλαμιστών μουσουλμάνων δημιούργησε τους πυρήνες του ISIS στην Ευρώπη.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να κλείσει κάθε πόρτα και κάθε παράθυρο στους μετανάστες. Όμως, θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά  μέτρα και να τεθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την είσοδο και κυρίως διαμονή μεταναστών στην Ευρώπη.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξαναδούν τις ποινές που επιβάλλουν σε όσους συλλαμβάνονται, γιατί ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις. Μια λύση θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανακοινώσει ενιαίες πολύ αυστηρές ποινές που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες – μέλη της. Ανεξάρτητα σε ποια χώρα της Ευρώπης θα συλληφθεί κάποιος τρομοκράτης να του επιβάλλεται αυστηρή ποινή φυλάκισης με ισχύ σε όλες τις χώρες κι΄ όχι να τιμωρείται με ποινές – χάδια ανάλογα με το δικαστήριο της κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

Ακόμα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στην πάταξη της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα είναι κοινό και κοινές θα πρέπει να είναι οι προσπάθειες αντιμετώπισης του. Σήμερα είναι η Βαρκελώνη, χθες το Μάντσεστερ, πριν λίγο το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και αύριο ίσως μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Τέλος, το πιο σημαντικό, είναι η Ευρώπη σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να δώσουν ένα οριστικό τέλος στην καρδιά των ISIS. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα φανατικών ισλαμιστών να μην μπορεί να νικηθεί από ένα τόσο μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων που τον πολεμά. Είναι φανερόν ότι κάποιες χώρες και κάποια συμφέροντα κάνουν πλάτες στον ISIS. Αυτό πρέπει να σταματήσει και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είτε θα το εξολοθρεύσουμε, είτε θα μετατραπούμε όλοι σε πιθανά θύματα των τρομοκρατών. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν το λόγο…

 

 

Ιωσήφ Ιωσήφ