Η ψήφος του λαού και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Print Friendly and PDF

– Η ευθύνη για τις σημερινές εκλογές είναι μεγάλη για όλους μας

Επιτέλους, η μακρά και όχι τόσο υψηλού πολιτικού επιπέδου προεκλογική εκστρατεία έφτασε στο τέλος της. Μετά από αρκετούς μήνες καθημερινού βομβαρδισμού της κοινής γνώμης με κάθε λογής υποσχέσεις, οι υποψήφιοι αναμένουν την ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού. Ύστερα από πολλές κοκορομαχίες και κτυπήματα κάτω από τη μέση, οι μνηστήρες του προεδρικού θώκου αναμένουν να δουν πόσο αποτελεσματικές ήταν οι μεθοδολογίες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα τους.

Σήμερα, ο καθένας από εμάς είναι αντιμέτωπος με τον εαυτόν του. Ανάλογα με τα πολιτικά πιστεύω του, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, θα μεταβεί στο παραβάν της κάλπης για να επιλέξει τον αρεστό του. Με κριτήρια που ο καθένας θεωρεί σημαντικά για τον ίδιο και τον τόπο, θα αποφασίσουμε ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι του κράτους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ευθύνη των πολιτών είναι τεράστια. Όχι, διότι οι εκλογές αποτελούν την πεπτουσία κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά γιατί η χώρα μας βρίσκεται μέσα σε μια τρικυμισμένη θάλασσα. Τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό υπάρχουν σωρείαν κίνδυνοι που απειλούν το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

Κυρίαρχο όλων, αναμφίβολα, είναι το εθνικό θέμα. Μετά από 43 χρόνια κατοχής φαίνεται ότι δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις που ενδεχόμενα να μας φέρουν μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Παρά τη φαινομενική στασιμότητα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο και ειδικά στους διαδρόμους των μεγάλων ξένων κέντρων αποφάσεων, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο που θα φέρει εξελίξεις στο κυπριακό. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις, σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να μπορεί να τις διαχειριστεί και κυρίως να πάρει ιστορικές αποφάσεις.

Πέραν από το εθνικό, υπάρχουν τα πολλά ανοικτά μέτωπα της οικονομίας. Παρά την ανάκαμψη και την έξοδο από το μνημόνιο, η οικονομία έχει πληγές που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες. Τα πολλά «κόκκινα δάνεια», η ψηλή ανεργία, ο υπέρογκος ιδιωτικός και δημόσιος δανεισμός και άλλα, αποτελούν μεγάλα αγκάθια για αυτόν που θα εκλεγεί στην προεδρία. Ανεξαρτήτως των παχαίων λόγων που ακούσαμε από το προεκλογικό μπαλκόνι, τα προβλήματα αυτά δεν είναι ούτε εύκολα, ούτε απλά. Χρειάζονται στρατηγικές και ίσως ευφάνταστες κινήσεις για να τύχουν σωστής διαχείρισης.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας (σε συνάρτιση με τις αντιδράσεις της Τουρκίας), τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις σοβαρές ανατροπές στον τομέα της υγείας, την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους, τις απαιτούμενες αποκρατικοποιήσεις, την ανάγκη βελτίωσης του επιχειρείν, την ενίσχυση του βιοτικό επίπεδο των πολιτών και πολλά άλλα.

Από την άλλη, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι ρευστό. Η γειτονιά μας, μετά και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, συνεχίζει να αποτελεί μια επικίνδυνη πυραταποθήκη, το Brexit παραμένει ένας άγνωστος παρονομαστής, ενώ οι ευρύτερες ισορροπίες στις διεθνείς σχέσεις (πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές) είναι σε τεθλασμένη πορεία, λόγω πολλών παραγότων.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε ευθύνη να ζυγίσουμε καλά τα πράγματα. Η ψήφος μας ενέχει ιδιαίτερη σημασία. Ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί δεν θα κληθεί απλώς να διαχειριστεί θέματα κυβερνητικής ρουτίνας. Δεν θα περάσει μια ανώδυνη πενταετία στο προεδρικό.

Αντίθετα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με σωρείαν διλημμάτων. Θα κληθεί να λάβει αποφάσεις που θα επηρεάσουν το σήμερα και το αύριο του τόπου. Θα περάσει μέσα από πολλές συμπληγάδες που αφορούν τη σημερινή, αλλά και την αυριανή γενιά του κυπριακού ελληνισμού.

Οι σημερινές εκλογές, λοιπόν, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Πρώτα για τον Πρόεδρο που θα εκλεγεί και δεύτερο για όλους εμάς που θα τον επιλέξουμε. Οι ευθύνες τόσο του νέου προέδρου, όσο και οι δικές μας είναι πολύ μεγάλες. Γι’αυτό οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη ψήφο μας με μεγάλη σοβαρότητα, ώστε να εκλέξουμε ένα Πρόεδρο που μπορεί να μας οδηγήσει με σιγουριά στο αύριο. Ο καθένας από εμάς, ας αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ