Θετική η προσφορά των Επιτρόπων, λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών

Print Friendly and PDF

Η προσφορά των Επιτρόπων ήταν θετική προς τον τόπο και πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Ζαχαρίου είπε εξάλλου ότι πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση για όλους τους Επιτρόπους, με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ετήσιο προγραμματισμό, χωρίς να χρειάζεται να αποτείνονται συνέχεια στο Προεδρικό για κονδύλια.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Επίτροπο Εθελοντισμού, λέγοντας ότι η διαπίστωση είναι πως «ο θεσμός έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην ενδυνάμωση της λειτουργίας και στον συντονισμό όλων όσων ασχολούνται με τον εθελοντισμό στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, ο εθελοντισμός είναι κόμματι της κουλτούρας του λαού ενώ στόχος είναι να γίνει «ένα συγύρισμα των νομοθεσιών» που σχετίζονται με τις οργανώσεις και τα σωματεία.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε από την πλευρά της ότι ως θέμα αρχής, δεν είναι αρκετό να διορίζονται άτομα σε θέσεις Επιτρόπων ή συμβούλων, χωρίς να τους δίνονται τα απαραίτητα εφόδια για να φέρουν εις πέρας τις εργασίες τις οποίες απαιτεί το πόστο που αναλαμβάνουν.

Είπε επίσης ότι τόσο στην περίπτωση του Επιτρόπου Εθελοντισμού, όσο και της Επιτρόπου Ισότητας, οι προϋπολογισμοί τους είναι τμήμα του προϋπολογισμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου, «τα μέσα τα οποία έχουν είναι παρά πολύ περιορισμένα» και «δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνουν».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε εξάλλου ότι «το κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να είναι ευθύνη των πολιτών» αλλά ανήκει στο κράτος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη αναφέρθηκε στα στοιχεία της τελευταίας έρευνας που διενεργήθηκε το 2015, σύμφωνα με τα οποία το 10% του πληθυσμού είναι ενεργοί εθελοντές. Το 7,5% μετέχει σε οργανωμένα σύνολα ενώ το 3,5% αναπτύσσουν πρωτοβουλίες από μόνοι τους, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι από το ποσοστό αυτό, το 58% είναι γυναίκες, ένα ίδιο ποσοστό είναι εργαζόμενοι, ενώ το 40% είναι ηλικίας 16-39 ετών.

Ο Επίτροπος Εθελοντισμού είπε εξάλλου ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση παρουσίασε τα πεπραγμένα κατά τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας του θεσμού, τον οποίο χαρακτήρισε «πρωτοποριακό» ακόμη και για τα δεδομένα της ΕΕ.

«Καμία πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία αν δεν έχει σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών. Και ο εθελοντισμός και οι οργανώσεις είναι σημαντικός βραχίονας του κράτους» είπε ο κ. Γιαννάκη, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο θεσμός χρειάζεται περαιτέρω ενδυνάμωση.