ΚΕ: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Print Friendly and PDF

Δεν τίθεται το όποιο θέμα κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως η επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, από το 1977, είναι η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τις οποίες το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις φαίνεται να κινείται σε λογική κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της νέας Συνθήκης που θα συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές συνομιλίες των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε πως η Λευκωσία ενημερώθηκε για αυτές σε διπλωματικό επίπεδο από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και το Γραφείο του `Ελληνα Πρωθυπουργού. Πρόσθεσε πως θα υπάρξει πιο ενδελεχής και λεπτομερής ενημέρωση στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 9 το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων». Σε σχέση με τις αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα της Ευρωπαϊκής `Ενωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «διαφαίνεται ως μια πρώτη εκτίμηση ότι ο ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό προσεγγίζεται σε συνδυασμό με τα ευρωτουρκικά».

`Οσον αφορά το κοινό έγγραφο που ετοιμάζει ο κ. `Ειντε, ο Εκπρόσωπος είπε πως αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να υποβληθεί το πρώτο προσχέδιο από πλευράς του Νορβηγού διπλωμάτη σε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. «Θα τύχει αξιολόγησης και επεξεργασίας από τη δική μας πλευρά, έτσι ώστε να αποσταλούν τυχόν σχόλια στον κ. `Ειντε, και παράλληλα με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.