Κατηγορεί τις ΗΠΑ ο Ερντογάν για τα εντάλματα σύλληψης φρουρών του

Print Friendly and PDF

“Τί δίκαιο είναι αυτό;”, διερωτήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για τις ΗΠΑ, αντιδρώντας στην απόφαση για ένταλμα σύλληψης των φρουρών του σε σχέση με τα επεισόδια μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον όταν ο ίδιος πραγματοποιούσε επίσκεψη στη χώρα στις 16 Μαϊου.

Ο Αμερικανός Πρέσβη στην Άγκυρα Τζον Μπας κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου του ελέχθη ότι η απόφαση είναι απαράδεχτη.

“Έξέδωσαν απόφαση για σύλληψη των φρουρών μου. Τί νόμος είναι αυτός, τί δίκαιο; Θα δώσουμε τον πολιτικό και νομικό μας αγώνα”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: “‘Ημουν στην Αμερική και ενώθηκαν η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ με τους Φετουλαχιστές 40-50 μέτρα μπροστά μου κάνοντας διαμαρτυρία. Η αμερικανική αστυνομία δεν κάνει τίποτα, δεν τους ακουμπά. Αν άραγε κάτι παρόμοιο γινόταν στην Τουρκία, ποια θα ήταν η στάση τους, το σκεφτήκατε;”

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης 12 φρουρών του. “Αν αυτοί οι φρουροί δεν με προστατεύσουν γιατί να τους πάω στην Αμερική μαζί μου; Θα προστατεύσω τον εαυτό μου με τον Αμερικανό Χανς και Τζωρτζ;” είπε.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η απόφαση για τα εντάλματα σύλληψης είναι λάθος και πως τα επεισόδια μπροστά από την κατοικία της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον οφείλονται στην μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από τις τοπικές αρχές.