Κλίμα έντασης από την Άγκυρα με φόντο το φυσικό αέριο

Print Friendly and PDF

Κλίμα έντασης, πρωτοχρονιάτικα, με φόντο τις έρευνες του φυσικού αερίου δημιουργεί η Άγκυρα με αφορμή τη νέα γεώτρηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ. Με ένα γραπτό ανακοινωθέν, η Άγκυρα δηλώνει ότι ετοιμάζει τις δικές της κινήσεις στο πεδίο της ενέργειας στα ανοιχτά της Κύπρου.

Κάνοντας αναφορά στην κυπριακή Δημοκρατία ως «Ρωμαϊκή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου», ισχυρίζεται πως προχωρά ανεύθυνα στους ενεργειακους σχεδιασμούς χωρις να υπάρχει λύση, τονίζει τα δικαιώματα των τ/κ, και ανακοινώνει πως επίκεινται εργασίες σε οικόπεδα που όπως αναφέρεται εχει δοθεί άδεια απο την «ΤΔΒΚ» στα τουρκικά πετρέλαια (εννοεί την κρατική τουρκική εταιρεία) να κάνει εργασίες.

Το τουρκικό ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Η διοίκηση της Ρωμαΐικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου συνεχίζει μονομερώς τις εργασίες της για τους υδρογονάνθρακες παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, με την ιδιότητα του συνιδιοκτήτη του νησιού, στους φυσικούς πόρους (της Κύπρου). Έτσι, πρόσφατα στα πλαίσια των αδειών που παραχώρησε η Ρωμαΐικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου στην λεγόμενη ΑΟΖ έφτασε στο οικόπεδο 6 ένα σκάφος γεωτρήσεων το οποίο ξεκίνησε προετοιμασίες.

Σε μια περίοδο που στην Κύπρο δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η δίκαιη και μόνιμη λύση είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά επιμένει να πραγματοποιεί βήματα υποθέτοντας ότι είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, καθώς και το γεγονός ότι συνεχίζει τις εργασίες της για τους υδρογονάνθρακες.

Σε αυτό το θέμα υποστηρίζουμε το ανακοινωθέν του Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, με ημερομηνία τις 29 Δεκεμβρίου 2017, και μοιραζόμαστε τον δίκαιο προβληματισμό και αγανάκτηση της τ/κ πλευράς.

Η Τουρκία, η οποία έχει προειδοποιήσει εξαρχής για τα ανεύθυνα βήματα της Ρωμαΐικης Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στα δικά της χωρικά ύδατα και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, την επόμενη περίοδο με βάση τα νόμιμα δικαιώματα του τ/κ λαού στους φυσικούς πόρους που βρίσκονται γύρω από το νησί γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για την διεξαγωγή διάφορων εργασιών σε οικόπεδα όπου έχει δοθεί άδεια στα Τουρκικά Πετρέλαια από την ΤΔΒΚ, καθώς και στα οικόπεδα της Τουρκίας».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Έκνομες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας πέριξ της κυπριακής Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματά της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Σε δήλωσή του και κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις πέριξ της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μετρά είναι το τι επιτυγχάνει η Κύπρος μέσα από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. «Δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας» είπε.
Το τουρκοκυπριακό καθεστώς, από την πλευρά του, έκανε λόγο την Παρασκευή για «βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), παραγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά». Η τουρκοκυπριακή πλευρά τονίζει πως έχει «ίσα και νόμιμα δικαιώματα στο φυσικό αέριο, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ».