Κλιμακώνεται η εργασιακή κρίση ΕΤΥΚ – Ελληνικής Τράπεζας

Print Friendly and PDF

Κλιμακώνεται η εργασιακή κρίση στην Ελληνική Τράπεζα καθώς η ΕΤΥΚ με σημερινή εγκύκλιο της προς το σύνολο των εργαζομένων της τράπεζας, απειλεί με νέα λήψη δυναμικών μέτρων και προς τον σκοπό αυτό συγκαλεί μεθαύριο Τετάρτη στις 3 το απόγευμα συνελεύσεις των μελών της στην HB σε παγκύπρια βάση.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, αφορμή της νέας κρίσης αποτελεί «η ενέργεια της διεύθυνσης της HB να αποστείλει προς τους 130 υπαλλήλους που θα στελεχώσουν την εταιρεία ΑPS, έντυπο προς υπογραφή, για ένταξη τους σε ασφαλιστικό σχέδιο υγείας ιδιωτικής εταιρείας, δηλώνοντας με την ενέργεια της αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, πως θεωρεί την απομάκρυνση τους από το ταμείο υγείας της ΕΤΥΚ (ΤΥΕΤΥΚ) ως δεδομένη».

Η συντεχνία καλεί τα μέλη της να μην υπογράψουν το σχετικό έγγραφο κάνοντας λόγο για «εκβιασμούς και εκφοβισμούς ‘bullying’ σε βάρος του επηρεαζόμενου προσωπικού».

Η ΕΤΥΚ προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η νέα ενέργεια της τράπεζας αποσκοπεί στην απομόνωση των συγκεκριμένων υπαλλήλων και ακολούθως «στην εργασιακή κατακρεούργηση τους».

Υποστηρίζει ότι «η διοίκηση της Ελληνικής, έχει επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθεσης, χωρίς να την ενδιαφέρει το κόστος που αυτή η αντιπαράθεση θα επιφέρει στην ίδια την τράπεζα αλλά και στο ηθικό του συνόλου του προσωπικού της».

Όπως προστίθεται, «στις συνελεύσεις του προσωπικού θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά στις εξόφθαλμες παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων από την Ελληνική Τράπεζα και η εξουσιοδότηση του ΔΣ της οργάνωσης να προχωρήσει, εάν και όποτε κριθεί αναγκαίο, στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, περιλαμβανομένης και της απεργίας».

Η ΕΤΥΚ εγείρει και το θέμα της μη ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης σημειώνοντας ότι είχε συμφωνηθεί με τη διοίκηση της τράπεζας, κατά τη διάρκεια διαδοχικών μεταξύ τους συναντήσεων, το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, (στη βάση των συμφωνιών που επιτεύχθηκε με τις τράπεζες Alpha, Astrobank κλπ, την οποία όμως η HB, «μέχρι στιγμής, συνεχίζει να αρνείται να υπογράψει».

Προστίθεται ότι «έχει επισημανθεί στη διοίκηση της τράπεζας, η νομική και συμβατική της υποχρέωση για την παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης σε όλους τους υπαλλήλους και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η τράπεζα συνεχίζει να αρνείται να την παραχωρήσει, αποτελεί εξόφθαλμη παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών αλλά και του νόμου περί προστασίας των μισθών».