Κοτζιάς: Ο Ερντογάν έχει αποδεχθεί διερευνητικές συζητήσεις

Print Friendly and PDF

Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς το γεγονός ότι, όπως είπε, μπήκαν στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «Δεν υπάρχει κανένας -και ο ΟΗΕ και η ΕΕ και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δύο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν. Έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού προβλήματος, της εισβολής και κατοχής».

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προκειμένου να γίνει νέα Διεθνής Διάσκεψη η οποία να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει προηγουμένως να συζητηθούν το πέμπτο και έκτο σημείο του κυπριακού, δηλαδή η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα και να εξεταστεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. «Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις κατά πόσον μπορούμε να τα λύσουμε», κατέληξε.

Αναφορικά με το ζήτημα αλλαγής τους τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη, ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα «πιο διευρυμένο σώμα» ενώ χαρακτήρισε λάθος τον παραλληλισμό που έκανε ο Ερντογάν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη «γιατί ο μεν ένας είναι ηγέτης συνολικά ολόκληρης της Ορθοδοξίας παγκοσμίως, ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες». Σημείωσε, επίσης, ότι «το κύριο πρόβλημα με τους μουφτήδες είναι ότι είχανε σχεδόν προνομιακή σχέση με μια δικαστική λειτουργία, δεν ήταν απλώς θρησκευτικοί ηγέτες. Και ο νόμος της Σαρία αυτός προσπάθησε να τους ξανααποδώσει τη λειτουργία ως θρησκευτικούς ηγέτες κυρίως, και όχι ως δικαστικούς».

Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπήρξε σαφής ομολογία ότι η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας παραδέχθηκε, για πρώτη φορά, ότι οι ομάδες των μουσουλμάνων στη Θράκη είναι τρεις και δεν είναι όλες τουρκογενείς. «Το κύριο πρόβλημα στη Θράκη δεν είναι πόσες φορές περνάει ο Ερντογάν ή ο τάδε Τούρκος πολιτικός ή το τι κάνει το προξενείο της Κομοτηνής», αλλά ότι «πρέπει να λάβει η ελληνική πολιτεία μέτρα, κοινωνικά και οικονομικά, ανάπτυξης της περιοχής», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ