Λιλλήκας: Ελλοχεύει ο κίνδυνος κήρυξης αδιεξόδου στο Crans Montana

Print Friendly and PDF

Ελλοχεύει ο κίνδυνος κήρυξης ενός αδιεξόδου από τον ΓΓ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνες αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι εκτιμούμε ότι από την ώρα που η Τουρκία δεν έχει δεχθεί να γίνει πραγματικά κατάλληλη προετοιμασία σε ένα διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αυτή η εξέλιξη μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Τουρκία δεν θα κάνει ουσιαστικές μεταβολές στις ακραίες τοποθετήσεις της. Αυτό, είπε, δεν αποκλείει βέβαια η Τουρκία να κάνει κινήσεις τακτικής για να πετύχει άλλους, επιμέρους, στόχους. Ελλοχεύει βεβαίως ο κίνδυνος κήρυξης ενός αδιεξόδου από τον ΓΓ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημείωσε.

Στη σημερινή συνεδρία, είπε, καταθέσαμε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣ, εισηγηθήκαμε όπως ληφθεί ομόφωνη απόφαση σήμερα η οποία, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ΠτΔ.

«Δεν έγινε αποδεκτή η εισήγησή μας, έτσι δεν υπήρξε καμία ομόφωνη απόφαση σήμερα. Εμείς θέλουμε να συνοδεύσουμε τον ΠτΔ στη Γενεύη. Ούτε στην προηγούμενη Διάσκεψη της Γενεύης είχαμε προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Είχα μάλιστα εκδώσει και γραπτή δήλωση τότε ότι μέχρι να τελειώσει η Διάσκεψη δεν θα υπήρχαν δηλώσεις από μέρους μου. Θέλω να δηλώσω σήμερα ότι ενόσω διαρκεί η Διάσκεψη θα ανασταλούν οι όποιες δραστηριότητες προεκλογικού χαρακτήρα, το θεωρώ ως το ελάχιστον,» πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Ταυτόχρονα, είπε, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει σωστή και πλήρης διαβούλευση και ενημέρωση έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε με τα δικά μας σχόλια αλλά και τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις.

Σε ερώτηση τί περιείχε η πρόταση που κατέθεσε, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η πρόταση της Συμμαχίας ζητούσε να υπάρχει συνεχής σύνοδος του ΕΣ πριν και μετά από κάθε διαπραγματευτική σύνοδο, ταυτόχρονα να επαναβεβαιώσουμε τις ομόφωνες αποφάσεις του ΕΣ για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων, των εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων, ζητήματα τα οποία πιστεύουμε ότι όντως θα βοηθούσαν τον Πρόεδρο στις διαπραγματεύσεις. «Ταυτόχρονα είπαμε ότι δεν θα μπορεί να υπάρχει καμία διασύνδεση με τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, είτε άμεσα είτε έμμεσα και να μην υπάρξει διασύνδεση μεταξύ των εσωτερικών πτυχών με τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού».

Ερωτηθείς από πού υπήρξε αντίδραση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι δεν θεωρεί σωστό ή σκόπιμο να μεταφέρει εκτός ΕΣ τις συζητήσεις επί του θέματος, προσθέτοντας «ας μείνουμε μέχρι εδώ» γιατί θα ήταν λάθος να μπούμε τώρα μέσα σε μια αντιπαράθεση.