Μετά το 15αύγουστο αρχίζουν τα δύσκολα

Print Friendly and PDF

• Κυπριακό, ενέργεια, οικονομία και εκλογές συνθέτουν ένα δύσκολο παζλ

Μετά και το 15αύγουστο, όλοι σιγά-σιγά θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα μας. Ταυτόχρονα,όμως, η λήξη των διακοπών σημαίνει και συναγερμό για την επόμενη περίοδο που αρχίζει από το Σεπτέμβριο.

Καλώς ή κακώς, η νέα περίοδος που αρχίζει για την Κύπρο δεν προβλέπεται και τόσο ρόδινη. Οι εκκρεμότητες και τα ανοικτά μέτωπα που έχουμε είναι πάρα πολλά, ενώ σφήνα μπαίνει και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που φαίνεται ότι θα είναι πολύ σκληρή.

Στο εθνικό θέμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το αδιέξοδο που μας κληροδότησε το Κραν Μοντανά, αλλά και την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Οι δύο αυτές παράμετροι δείχνουν τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε ενώπιον μας και για τις οποίες (για ακόμα μια φορά) φαίνεται να μην βρίσκουμε την ανάλογη κατανόηση από τη διεθνή κοινότητα.

Αναμένοντας την έκθεση του ΟΗΕ για τις αποτυχημένες συνομιλίες στην Ελβετία, ο πρόεδρος ετοιμάζεται για την καθεχρονική προσφώνηση του στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, φαίνεται ότι αναπτύξαμε μια διπλωματική εκστρατεία για να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ε. Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις ευθύνες της Άγκυρας στο κυπριακό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το διακύβευμα δεν είναι εύκολο και χωρίς να αποκλείουμε απρόβλεπτες εξελίξεις, μάλλον θα εισέλθουμε σε μια περίοδο στασιμότητας στο κυπριακό, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018. Κατά τη διάρκεια αυτής της νεκρής περιόδου, δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να προχωρήσουν και σε νέα τετελεσμένα (κυρίως επί του εδάφους) για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην πλευρά μας. Ανκαι τα σχέδια τους για τα Μαρωνίτικα χωριά και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν προχωρούν, όπως σχεδιάστηκαν, εντούτοις οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα για νέα τετελεσμένα.

Την ίδια ώρα, έχουμε μπροστά μας το ενεργειακό πρόγραμμα, το οποίο προς το παρόν φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται ανακοινώσεις για τη νέα γεώτρηση που γίνεται τώρα, ενώ το Δεκέμβριο θα γίνει νέα γεώτρηση σε άλλο τεμάχιο της ΑΟΖ μας. Η Τουρκία, επιτηδείως, συνέδεσε τις ενεργειακές εξελίξεις, πάρα πολύ με το κυπριακό, σε σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι το ένα θέμα επηρεάζει το άλλο.

Όπως και νάχουν τα πράγματα, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει χωρίς αναστολές και ενδοιασμούς στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της και να βρει λύσεις για να συγκρατήσει τις προκλήσεις της Άγκυρας. Όαση, σ’αυτό το θέμα αποτελούν οι έξυπνες κινήσεις του προέδρου Αναστασιάδη να εμπλέξει στην ΑΟΖ μας την Ελλάδα, το Ισράηλ, την Αίγυπτο, αλλά και τις χώρες των εταιρειών που εξασφάλισαν τις άδειες για τις έρευνες. Μέσα απ’αυτή τη μάχη συμφερόντων, ευελπιστούμε ότι η Κύπρος θα καταφέρει να ολοκληρώσει το ενεργειακό της πρόγραμμα, χωρίς ακραίες παρεμβάσεις από την Τουρκία.

Από την άλλη, στην οικονομία, μπορεί να έχουμε τη θετική πορεία πολλών δεικτών, όμως υπάρχουν και προβλήματα που δεν θα πρέπει να αγνοούμε. Το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, η ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις κ.ά., δημιουργούν ένα επικίνδυνο παζλ που χρήζει ξεκαθαρίσματος. Ήδη, η Ευρώπη, μας κουνά το δάκτυλον γι’αυτές τις αδυναμίες και μας ζητά άμεσες παρεμβάσέις.

Και ενώ το σκηνικό είναι όπως το περιγράψαμε πιο πάνω, έχουμε και τις προεδρικές εκλογές του Φεβράρη, όπου όλα είναι ανοικτά. Ανεξαρτήτως του ποιος θα καθήσει στον προεδρικό θώκο την επόμενη πενταετία, υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το πως θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος και τι ζημιά μπορεί να αφήσει στο κυπριακό και στην οικονομία. Γνωρίζοντας τις θέσεις και τις στοχεύσεις των προεδρικών υποψηφίων, παρατηρούμε ότι οδεύουμε προς μια καταμέτωπο σύγκρουση, χωρίς προσχήματα. Αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο, αν αναλογιστούμε τη σοβαρότητα των θεμάτων που έχουμε να διαχειριστούμε. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όλων για το κυπριακό και οι δημοκοπικές προσεγγίσεις όλων για την οικονομία, δημιουργούν ένα ανησυχητικό περιβάλλον για τη συνέχεια.

Η περίοδος, λοιπόν, που αρχίζει δεν είναι η καλύτερη για την Κύπρο. Υπάρχουν πολλά αδιέξοδα, μεγάλες εκκρεμότητες και πολλές άγνωστες παράμετροι σ’όλα σχεδόν τα θέματα. Ελπίζουμε όλοι να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό και το κομματικό…

 

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ