Μια ημικατεχόμενη χώρα οφείλει να ενισχύει το στρατό της, δηλώνει ο Γ. Λιλλήκας

Print Friendly and PDF

Μια ημικατεχόμενη χώρα οφείλει να ενισχύει το στρατό της ώστε να μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της απέναντι σε ένα επεκτατικό στρατό όπως είναι ο τουρκικός, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος συνάντησης με το Σύνδεσμο Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού.

«Στη συνάντηση που είχαμε με την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού μου παρουσίασαν τις απόψεις τους αναφορικά με την αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς, τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς, ιδιαίτερα οι αξιωματικοί που αποτελεί ουσιαστικά και την κύρια δύναμη της Εθνικής φρουράς», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι διακηρύξεις του Υπουργού Άμυνας περί αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς και περί αξιόμαχης Εθνικής Φρουράς, δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, το εξοπλιστικό πρόγραμμα όπως έχει σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες μιας ημκατεχόμενης χώρας, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη μείωση της στρατιωτικής θητείας χωρίς να έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση της Εθνικής Φρουράς, είναι πάρα πολλά και αφήνει ευάλωτο αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα, αυτό της ασφάλειας και ταυτόχρονα ζητήματα που αφορούν στο ωράριο, στη δομή και στους κανονισμούς ακόμα εκκρεμούν», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, η θέση τους είναι ότι μια χώρα που βρίσκεται σε ημικατοχή θα πρέπει να ενισχύει ποικιλοτρόπως και το ανθρώπινο δυναμικό της Εθνικής Φρουράς αλλά και τα εξοπλιστικά της προγράμματα έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της που δεν είναι τίποτε άλλο από την ασφάλεια των πολιτών, την ασφάλεια της πατρίδας μας απέναντι σε ένα επεκτατικό στρατό όπως είναι ο τουρκικός στρατός.

«Όσον μας αφορά, θα καταθέσουμε προτάσεις συγκεκριμένες οι οποίες και τα προβλήματα της οργάνωσης, της δομής, της λειτουργίας και του ωραρίου θα τα ρυθμίζουν αλλά ταυτόχρονα θα θέτουν την Εθνική Φρουρά πάνω σε σύγχρονες βάσεις και αντιλήψεις έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αποστολή της», κατέληξε.