Μισέλ: Πολιτική κρίση στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο

Print Friendly and PDF

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πολιτική κρίση στο Βέλγιο» ως συνέπεια της καταλανικής κρίσης, παρά τις δηλώσεις των εθνικιστών Φλαμανδών υπουργών του που υποστηρίζουν τους αποσχιστές ηγέτες της Καταλονίας.
«Υπάρχει πολιτική κρίση στην Ισπανία και όχι στο Βέλγιο!», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεχόταν καταιγισμό επικριτικών ερωτήσεων από Βέλγους βουλευτές για τη διακυβέρνησή του.

«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι μια υπόθεση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης», δήλωσε επίσης ο κ. Μισέλ αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην Ισπανία σε βάρος πέντε Καταλανών πρώην αξιωματούχων –μεταξύ των οποίων ο καθαιρεθείς τοπικός πρωθυπουργός Κάρλες Πουτζντεμόν – που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σαρλ Μισέλ μίλησε ενώπιον των βουλευτών – σε επιτροπή του κοινοβουλίου – μετά την άφιξη, στις 30 Οκτωβρίου στο Βέλγιο, των πέντε αποσχιστών ηγετών που η Μαδρίτη θέλει να δικάσει για «στάση» και «αποσχιστική δράση».

Παρά τις εκκλήσεις του να τηρηθεί «διακριτική στάση» όσον αφορά αυτό το πολύ ευαίσθητο για την ισπανική κυβέρνηση ζήτημα, υπουργοί ή ηγέτες του κόμματος N-VA (Φλαμανδοί εθνικιστές που συνεργάζονται με τον κυβερνητικό συνασπισμό) έχουν εκφράσει τις τελευταίες ημέρες την συμπάθειά τους προς τους Καταλανούς, με δηλώσεις τους κατά της ισπανικής κυβέρνησης.

Ενώπιον των βουλευτών, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι, από την 1η Οκτωβρίου, ημέρα του απαγορευμένου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, είχε απευθύνει έκκληση για «πολιτικό διάλογο» ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελόνη. Ήταν ένας τρόπος για να πει πως δεν μπορεί να θεωρείται ύποπτος ότι μεροληπτεί υπέρ κάποιας παράταξης, παρά το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα είχε καταδικάσει τις βιαιότητες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, «έχουμε έναν συνομιλητή, αυτός είναι η ισπανική κυβέρνηση, η Μαδρίτη», δήλωσε επίσης ο φιλελεύθερος γαλλόφωνος Βέλγος ηγέτης.