Μπαρνιέ: Δύο εβδομάδες προθεσμία στο ΗΒ για συμφωνία αν θέλει συζήτηση για μελλοντική σχέση

Print Friendly and PDF

 

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχει το Ηνωμένο Βασίλειο για να καταλήξει σε συμβιβασμό με την ΕΕ στα βασικά ζητήματα της τακτικής εξόδου από τη Ένωση, αν θέλει να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη μελλοντική σχέση με απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση του 6ου γύρου των συνομιλιών με τον Ντέιβιντ Ντέιβις.

Συγκεκριμένα, ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι ακόμα δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος για να υπάρξει έναρξη των σχετικών με τη μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ συζητήσεων και πως θα χρειαστεί εντατική δουλειά για να εκπληρωθούν οι σχετικές προϋποθέσεις ως την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (14 και 15 του μήνα).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, το ΗΒ οφείλει να παράσχει διευκρινίσεις για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών της ΕΕ στο ΗΒ με μια απλή και οικονομική διαδικασία. Το ΗΒ οφείλει να εξασφαλίσει την οικογενειακή επανένωση των πολιτών της ΕΕ στο ΗΒ στο μέλλον, την εξαγωγή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ για την ερμηνεία και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σε σχέση με τη Β. Ιρλανδία ο Μ. Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι το ΗΒ οφείλει να καταλήξει σε μια μέθοδο για την αποφυγή επιβολής ενός σκληρού συνόρου στη νήσο της Ιρλανδίας με σεβασμό στη συμφωνία ειρήνευσης της Μ. Παρασκευής και την ακεραιότητα της κοινής αγοράς.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι απαιτείται επιπλέον τεχνική εργασία στο ζήτημα της πληρωμής των οφειλόμενων ποσών από το ΗΒ, μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ένωση στο επίπεδο των 28.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ότι όλα τα παραπάνω επιβάλλει η απόφαση των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ουδείς μπορεί να αγνοήσει. Απέρριψε μάλιστα ισχυρισμούς ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της ΕΕ υπαγορεύεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία και παρέπεμψε στα κείμενα που εκφράζουν την απόλυτη ενότητα των 27.

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Ντέιβις για μια ακόμη φορά απέφυγε να δεσμευθεί για τη δικαιοδοσία του ΔΕΕ επί της νομοθεσίας που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο ΗΒ, έκανε λόγο για εθνική νομοθεσία με το ίδιο αποτέλεσμα και για μια ακόμη φορά παρέπεμψε στην συζήτηση για τη μελλοντική σχέση ΗΒ- ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος της νήσου της Ιρλανδίας. Σε σχέση με τα οικονομικά, ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση και παρέπεμψε σε τεχνικές συζητήσεις στη βάση της ομιλίας της Τ. Μέι στη Φλωρεντία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μ. Μπαρνιέ κατέστησε σαφές ότι η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση δεν πρόκειται να ξεκινήσει χωρίς πρότερη συμφωνία – ικανοποιητική πρόοδο – στα τρία βασικά ζητήματα (Ιρλανδία, πολίτες και χρηματική συνεισφορά) και ξεκαθάρισε ότι ούτε η ΕΕ θα κάνει συμβιβασμούς, ούτε από το ΗΒ ζητείται να συμβιβαστεί. Αντιθέτως υπάρχει νομικό πλαίσιο, κανονιστική πραγματικότητα που προσδιορίζει τα επόμενα βήματα.