Μόνο φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στους εγκλωβισμένους

Print Friendly and PDF

 

Άδεια παρέμειναν τελικά τα φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών, που δεν μετέβησαν σήμερα για να φορτώσουν τα τρόφιμα και τα άλλα αγαθά που επρόκειτο να στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία στους εγκλωβισμένους.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως τα τρόφιμα, δοθούν στην Εθνική Φρουρά.

Για τα φάρμακα, ακολουθείτε διαφορετική διαδικασία, αφού μεταφέρονται μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Εν τω μεταξύ, το μικρό φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών, που πέρασε το οδόφραγμα στο Λήδρα Πάλας, δόθηκαν οδηγίες από τις «αρχές» όπως ελεγχθεί το περιεχόμενό του από τον Τ/κ που βρίσκονται στο σημείο ελέγχου στο Λήδρα Πάλας.

Τελικά, οι κατοχικές αρχές έδωσαν άδεια στο φορτηγό των ΗΕ για διέλευση από το δικό τους σημείο ελέγχου.

Για το σημερινό εξέδωσαν ανακοίνωση και τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω της οποίας εξέφρασαν τη λύπη του για την απόφαση που έλαβε η τουρκοκυπριακή ηγεσία, την οποία θεωρεί ότι είναι «μια ατυχής εξέλιξη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 10:50 π.μ. σήμερα το πρωί, ένα όχημα της UNFICYP που μεταφέρει ανθρωπιστικές προμήθειες αναχώρησε από τη Λευκωσία για ελληνοκυπριακές κοινότητες στην Καρπασία, όπως γίνεται για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η UNFICYP ήταν υποχρεωμένη να περιορίσει τη σημερινή παράδοση σε παροχές ιατρικής βοήθειας, ακολουθώντας τη μονομερή απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να επιβάλει φόρους και τέλη σε άλλα ανθρωπιστικά αγαθά.

Η UNFICYP εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση που έλαβε η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία θεωρεί ότι είναι μια ατυχής εξέλιξη. Ο ρόλος της αποστολής στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις ελληνοκυπριακές και μαρωνιτικές κοινότητες στο βόρειο τμήμα του νησιού, βασίζεται σε μια μακροχρόνια συμφωνία μεταξύ των πλευρών γνωστή ως Τρίτη Βιέννη και παρέχει σε εβδομαδιαία βάση, βασικές προμήθειες σε εκατοντάδες ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ατόμων.

Η UNFICYP είναι έτοιμη να βοηθήσει τις πλευρές να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.
Προηγούμενη ενημέρωση

Νεότερη πληροφόρηση από το χώρο του Λήδρα Πάλας αναφέρει ότι δύο οχήματα των ΗΕ, που συνόδευαν το μικρό φορτηγό των ΗΕ, έχουν ήδη περάσει στα κατεχόμενα.

Δεν έγινε, ωστόσο, γνωστό κατά πόσο τα δύο οχήματα μεταφέρουν οτιδήποτε άλλο εκτός από φάρμακα.

Προηγούμενη ενημέρωση

Άδεια παρέμειναν τελικά τα φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών, που δεν μετέβησαν σήμερα για να φορτώσουν τα τρόφιμα και τα άλλα αγαθά που επρόκειτο να στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία στους εγκλωβισμένους.

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε όπως τα τρόφιμα, δοθούν στην Εθνική Φρουρά.

Για τα φάρμακα, ακολουθείτε διαφορετική διαδικασία, αφού μεταφέρονται μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Εν τω μεταξύ, το μικρό φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών, που πέρασε το οδόφραγμα στο Λήδρα Πάλας, δόθηκαν οδηγίες από τις «αρχές» όπως ελεγχθεί το περιεχόμενό του από τον Τ/κ που βρίσκονται στο σημείο ελέγχου στο Λήδρα Πάλας.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, για το θέμα αναμένεται σύντομα ανακοίνωση και από τα ΗΕ.

Προηγούμενη ενημέρωση – 04 Οκτωβρίου 2017, ώρα 08:45

Μόνο φάρμακα και ιατρικές προμήθειες σε εγκλωβισμένους

Μόνο φάρμακα και ιατρικά προϊόντα θα αποσταλούν σήμερα προς τους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις τους στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αν το κατοχικό καθεστώς επιμείνει στη θέση του για επιβολή δασμών στις προμήθειες προς εγκλωβισμένους τότε στο οδόφραγμα θα πάνε μόνο τα φάρμακα και τα ιατρικά προϊόντα.

«Δασμούς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να πληρώσει και η ειρηνευτική δύναμη δεν νομιμοποιείται και δεν έχει λεφτά να πληρώσει» ανέφερε.

Κατηγόρησε μάλιστα το κατοχικό καθεστώς για απάνθρωπη μεταχείριση των εγκλωβισμένων που όπως είπε στην μεγαλύτερη τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι και ως εκ τούτου δυσκολεύονται να πάνε να ψωνίσουν.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό παρακολούθηση και από τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου ενώ ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι επιπτώσεις του μέτρου και σε συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.