Μ. Ανατολή: Κλιμακώνεται η κρίση μετά την παραίτηση Χαρίρι

Print Friendly and PDF

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την αιφνίδια παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, το Σάββατο.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους υπηκόους της, οι οποίοι βρίσκονται στο Λίβανο να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την χώρα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Κάλεσε, επίσης της υπηκόους της να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο Λίβανος πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση τον Σαάντ αλ-Χαρίρι και σχεδιάζει να συνεργαστεί με ξένα κράτη για να διασφαλίσει την επιστροφή του στη χώρα.

Στέλεχος του κόμματος του Χαρίρι δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία διέταξε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου να υποβάλει παραίτηση και τον έχει υπό κατ οίκον περιορισμό.

Αυτό, είπε, αποτελεί ένα είδος επίθεσης κατά της κυριαρχίας του Λιβάνου.

Το Ριάντ διέψευσε, πάντως, ότι ο Σαάντ Χαρίρι βρίσκεται υπό κατ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ριάντ συναντήθηκε προχθές με τον Σάαντ Αλ Χαρίρι.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερ, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Χαρίρι είναι υπό κράτηση στην Σαουδική Αραβία, αρνήθηκε να πει οτιδήποτε, ούτε πού έγινε η συνάντηση, ή να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες για την κατάσταση του Χαρίρι.

Ανέφερε απλώς ότι επρόκειτο για μια ευαίσθητη, ιδιωτική και διπλωματική συνομιλία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυρία Νάουερ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας για την κατάσταση στο βασίλειο με αφορμή τις μαζικές συλλήψεις στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.