Νέα έκκληση του Συμβουλίου των Κ-Μ της ΕΕ για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Ιράν

Print Friendly and PDF

Η ΕΕ καταδικάζει την απώλεια ζωών κατά τις εν εξελίξει διαδηλώσεις στο Ιράν και ζητά από την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα των διαδηλωτών στη συνάθροιση και την ελεύθερη έκφραση, σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, εκ μέρους του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της ΕΕ, που εξεδόθη στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες διαδηλώσεις στο Ιράν, την αύξηση της βίας και την απαράδεκτη απώλεια ανθρώπινων ζωών», αναφέρει συγκεκριμένα η δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου.

«Για την ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούσαν πάντοτε βασικό ζήτημα στις σχέσεις μας με το Ιράν. Η ειρηνική διαδήλωση και η ελευθερία έκφρασης αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα που ισχύουν για κάθε χώρα και το Ιράν δεν αποτελεί εξαίρεση», ξεκαθαρίζουν τα Κράτη Μέλη της ΕΕ.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε έρθει σε επαφή με τις ιρανικές αρχές. Στο πνεύμα της ειλικρίνειας και του σεβασμού που αποτελεί τη βάση της σχέσης μας, αναμένουμε από όλους τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν τη βία και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα έκφρασης, επίσης υπό το πρίσμα των δηλώσεων της ιρανικής κυβέρνησης», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συμβουλίου και καταλήγει με την προειδοποίηση πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση».