Νομικά μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ μελετά η κυβέρνηση

Print Friendly and PDF

Το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τρόπους αντίδρασης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο νομικοί τρόποι, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πολλά μέσα αντίδρασης και πως αυτά περιορίζονται σε διπλωματικά και νομικά μέτρα.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι μελετούνται όλα τα ενδεχόμενα και ότι γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το υπουργείο εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα σε σχέση με τις αξιώσεις της Τουρκίας ανέφερε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ σε τρία επίπεδα.

Από τη μια, θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε Αιγυπτιακά νερά και από την άλλη, θεωρεί ότι το μισό οικόπεδο 6, το μισό οικόπεδο 5 και ολόκληρα τα οικόπεδα 10-11, ανήκουν στην Τουρκία.

Τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα στην εταιρεία DPO. Γενικότερα, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα δικά της θαλάσσια σύνορα που γειτνιάζουν με την Αίγυπτο και όχι της Κύπρου. Με βάση αυτή τη θεώρηση το οικόπεδο Αφροδίτη εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ισραήλ, είπε.

Για τα εν λόγω τεμάχια, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, η Τουρκία αναζητά πλατφόρμα μέχρι τέλος του χρόνου, ώστε να προχωρήσει σε έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτό, σημείωσε, δεν είναι κάτι εύκολο, αφού πρώτα πρέπει να βρεθεί εταιρεία από την οποία η Τουρκία να ενοικιάσει πλατφόρμα και μετά να καλυφθεί ένα σημαντικό κόστος για την τοποθέτηση της και τη στελέχηση της πλατφόρμας, που ανέρχεται στις €400-500 χιλ. την ημέρα. Η ΚΔ παρακολουθεί το συγκεκριμένο θέμα, διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ο κ. Λακκοτρύπης, ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ότι το 2015 νορβηγική εταιρία το προσωπικό της οποίας στελέχωνε το Μπαρμπαρός, ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της.

Η ΚΔ δεν παραχώρησε την άδεια και η εταιρεία έχασε το συμβόλαιο, σημείωσε.

Σημαντική η γεώτρηση στο «Ονησίφορος»

Ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την γεώτρηση στο τεμάχιο 11, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε περιοχή γειτνιάζουσα με το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζόρ, στο οποίο ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, αν και σημείωσε ότι δεν αναμένεται κάποια μεγάλη ανακάλυψη.

Το υπουργείο, επεσήμανε, παρακολουθεί σε άμεσο χρόνο τις έρευνες στο τεμάχιο «Ονησίφορος» και σημείωσε ότι πριν από τη γεώτρηση υπήρξε επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον και του υπουργού εξωτερικών στο Παρίσι για το συγκεκριμένο θέμα.

Όσον αφορά στην παρουσία δύο γαλλικών πολεμικών σκαφών στο λιμάνι της Λάρνακας, σημείωσε ότι είναι συχνό φαινόμενο ο ελλιμενισμός πολεμικών σκαφών στα κυπριακά λιμάνια.

Σε ότι αφορά την ενδεχόμενη συνεργασία Ισραήλ – Τουρκίας για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται τόσο η συγκατάθεση της Κύπρου αλλά και η ενεργός συμμετοχή της και τόνισε ότι οι αρμοδιότητες της κάθε χώρας σε τέτοια ζητήματα, ρυθμίζονται μέσα από τις διακρατικές συμφωνίες.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα χαιρέτισαν την έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο «Ονησίφορος».

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας τόνισε ότι όταν συνδυάζονται τα συμφέροντα της Κύπρου, με τα συμφέροντα των ισχυρών τότε υπάρχει θετικό αποτέλεσμα και πως όταν στεκόμαστε σωστά σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει κανένας φόβος.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ξεκίνησε η γεώτρηση ωστόσο, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση ελέγχεται για το γεγονός ότι υπήρξε αδράνεια για τέσσερα χρόνια. Αυτό υποβάθμισε το ενδιαφέρον για έργα εκατομμυρίων, είπε και πρόσθεσε ότι χώρες που έθεταν την Κύπρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους, μελετούν πλέον άλλες περιοχές.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει με προσεκτικές ενέργειες να θωρακίσει τη γεώτρηση και ανέφερε ότι η γεώτρηση είναι σημαντική για γεωλογικούς και πολιτικούς λόγους.