Νομισματικές αλλαγές και ευκαιρίες για Κύπρο

Print Friendly and PDF

 

• Με προσοχή να αξιοποιήσουμε τα νέα δεδομένα για ενίσχυση της οικονομίας μας

Η κυπριακή οικονομία διαχρονικά ήταν ευπαθής σε διεθνείς και κυρίως σε περιφερειακές εξελίξεις, ειδικά αν εκδηλώνονταν στη γειτονιά μας. Είτε θετικές, είτε αρνητικές εξελίξεις σημειώνονταν, η Κύπρος δεχόταν πάντα τις ανάλογες αντανακλάσεις.

Αυτή τη στιγμή τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, ίσως να μη μας αφορούν άμεσα. Ούτε η πυραυλική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, ούτε τα κτυπήματα του ISIS στην Αμερική και αλλού, φαίνεται να δημιουργούν σοβαρές αναταράξεις στην οικονομία μας.

Ωστόσο, αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό κυρίως με το Brexit και την προσπάθεια της Καταλονίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, έχουν δημιουργήσει τελευταία τέτοια αστάθεια στις διεθνείς αγορές νομισμάτων και ειδικά στο ευρώ, στο δολάριο και τη στερλίνα, που προκαλούν έντονη κινητικότητα σ’ όλο τον οικονομικό κόσμο.

Αυτή η πτυχή, θέλουμε δεν θέλουμε, επηρεάζει τόσο θετικά όσο και αρνητικά και την Κύπρο. Ως μικρή και ευαίσθητη στις εξωγενείς εξελίξεις, η οικονομία μας, δέχεται επιρροές από όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στα ταμπλό των νομισμάτων.

Συνταγή για αποφυγή αυτών των μετεξελίξεων δεν υπάρχει. Η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει τις όποιες αρνητικές επιδράσεις δέχεται η οικονομία της από εξωγενείς παράγοντες. Ωστόσο, μπορεί με σωστό προγραμματισμό και έξυπνες κινήσεις να αξιοποιήσει τις όποιες θετικές αντανακλάσεις αυτών των γεγονότων.

Όπως πολύ σωστά αξιοποιήσαμε φέτος το καλοκαίρι την άρνηση πολλών ξένων τουριστών να ταξιδέψουν στην Τουρκία, στην Αίγυπτο και σε άλλες επικίνδυνες από πλευράς ασφάλειας χώρες, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τις αναταράξεις στα νομίσματα.

Για παράδειγμα, η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία της νομισματικής μεταβλητότητας π.χ. για να μειώσει τον εξωτερικό δανεισμό της, να ενισχύσει τις εξαγωγές της, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της, να διευρύνει την εξωστρέφεια της οικονομίας της και άλλα.

Για τα επιτευχθούν αυτά, όμως, απαιτείται σοβαρή γνώση και αξιολόγηση των δεδομένων (σημερινών και αυριανών) καθώς και μεγάλη προσοχή στο να αποφευχθούν λάθη με υψηλό κόστος.

Το παιχνίδι των νομισματικών αλλαγών μπορεί να δημιουργήσει κέρδη και οφέλη, φτάνει αυτοί που το διαχειρίζονται να το γνωρίζουν πολύ καλά. Γιατί, όπως ξέρουμε, πάρα πολλά κράτη, αλλά και ιδιώτες έχουν κάψει τη γούνα τους με λανθασμένες νομισματικές κινήσεις.

Θεωρούμε ότι όλα αυτά τα παρακολουθεί από πολύ κοντά το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των διεθνών συμβούλων με τους οποίους συνεργάζεται. Το ίδιο κάνουν και οι Εμπορικές Τράπεζες, με τους διεθνείς συνεργάτες τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζώντας σ’ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και αλλάζει, ως χώρα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποια οφέλη απ’αυτές όλες τις εξελίξεις. Θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για να ενισχύσουμε τη θέση μας. Θα πετύχουμε να κερδίσουμε κάτι παραπάνω από τις συγκυρίες που δημιουργούνται.

Με προσοχή και περίσκεψη, λοιπόν, η Κύπρος (όπως, ίσως και άλλες χώρες) μπορεί να κινηθεί έγκαιρα και ανάλογα για να εξασφαλίσει πόντους και από το Brexit και από τις νομισματικές αλλαγές.

Αν αγνοήσουμε τις εξελίξεις και μείνουμε απαθείς το σίγουρο είναι ότι θα χάσουμε το τρένο των όποιων ευκαιριών και θα πληρώσουμε το κόστος των όποιων αρνητικών εξελίξεων. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί σύγχρονη οικονομική πολιτική, αλλά μια συντηρητική στάση απέναντι σε γεγονότα που ίσως να μην ξανασυμβούν στα επόμενα χρόνια.

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ