Οι ακροβατισμοί βλάπτουν την οικονομία

Print Friendly and PDF

• Να συνεχίσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφύλαξη των όποιων πλεονασμάτων

Πριν λίγες μέρες, ίσως πρώτοι, επισημάναμε από τη στήλη αυτή ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες όλων των υποψηφίων είναι υπέρογκες και ότι η οικονομία δεν μπορεί να τις αντέξει. Μάλιστα, τονίσαμε ότι οι παροχές που περιέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα συγκεκριμένου υποψηφίου απαιτούν δαπάνες που ισοδυναμούν με δύο προϋπολογισμούς του κράτους, δηλαδή περίπου με 14 δις. ευρώ.

Αντί, όμως να δούμε τους υποψηφίους να μαζεύουν τα παχιά λόγια τους και τα πολλά «θα» τους, ακούσαμε το αμίμητο ότι τάχα μπορούμε να καθυστερήσουμε κάποιες δόσεις δανείων για να ικανοποιηθούν αιτήματα και να υλοποιηθούν εξαγγελίες και παροχές. Δεν γνωρίζουμε ποιος ακριβώς ..κατέβασε αυτή την επινόηση και την έθεσε στο τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου για την οικονομία, όμως θεωρούμε ότι αυτή η συνταγή είναι καταστροφική.

Σε μια περίοδο που προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να ρίξουμε το δημόσιο χρέος αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ και να προσπαθούμε να επανέλθουμε στην επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν εκλογικά επιτελεία που κάνουν εισηγήσεις για καθυστέρηση στην αποπληρωμή δόσεων!

Για όσους γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά, αυτές οι συνταγές, τη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι επικίνδυνες. Είναι οι ίδιες λογικές και πρακτικές που μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού πριν 4 χρόνια. Είναι οι ίδιες μέθοδοι που ανατίναξαν στον αέρα τα δημόσια ταμεία και άφησαν ανεξόφλητα δάνεια και υποχρεώσεις του κράτους. Είναι οι ίδιες νοοτροπίες που πέταξαν την κυπριακή οικονομία στα τάρταρα και μετά στα σκουπίδια.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σκέψεις αυτές θα εγκαταλειφθούν. Κανένας δεν πρέπει να τις επαναφέρει ή να τις επικαλεστεί ξανά. Είναι οι ίδιες που θα μας επαναφέρουν στην οικονομική κατρακύλα και στο χάος.

Το ίδιο ανεδαφικές είναι και οι απόψεις που ακούονται για διάθεση των πλεονασμάτων σε αστόχευτες κοινωνικές παροχές για ικανοποίηση αιτημάτων.

Τα όποια πλεονάσματα θα πρέπει να διατίθενται σε αναπτυξιακούς σκοπούς, ώστε να υπάρχει πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας, όπως είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών, η τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας και άλλα. Αναλογικά και σε δεύτερη μοίρα θα πρέπει να στηρίζονται αντικειμενικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά πάντοτε με στοχευμένο τρόπο και συγκεκριμένα κριτήρια. Η γενική και αστόχευτη διανομή των πλεονασμάτων οδηγεί μόνο σε προσωρινή ενίσχυση κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι στη συνέχεια μένουν και πάλι εκτεθειμένοι.

Συνοπτικά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να αφήσουμε το προεκλογικό πυρετό να μας παρασύρει σε επικίνδυνες ατραπούς. Η οικονομία μας μόλις βγήκε από την εντατική και δεν θα πρέπει να της κόψουμε και πάλι το οξυγόνο που αναπνέει. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να ανοίξουμε από τη μια τα δημόσια ταμεία για αστόχευτες παροχές και από την άλλη να αφήσουμε σε καθυστέρηση δόσεις του κράτους.

Αντίθετα, είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας, να επενδύσουμε πάνω σε υποσχόμενους τομείς της οικονομίας και να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όποιος και να εκλεγεί στην Προεδρία του κράτους επιβάλλεται να ακολουθήσει αυτή τη συγκροτημένη οικονομική πολιτική. Οι οποιεσδήποτε άλλες επιλογές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε περιπέτειες. Και δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια για νέα ρίσκα και νέους ακροβατισμούς…

Ιωσήφ Ιωσήφ