Οι γιατροί αμφισβητούν την εκδοχή της Β. Κορέας για τον Αμερικανό φοιτητή

Print Friendly and PDF

Ομάδα αμερικανών γιατρών που εξέτασε τον Αμερικανό φοιτητή που απελευθερώθηκε από τη Βόρεια Κορέα αλλά είναι σε κώμα ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε κανένα σημάδι αλλαντίασης, δηλαδή τοξικής δηλητηρίασης στον οργανισμό του.

Στην επίσημη ενημέρωσή τους οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά τη δίκη του ο 22χρονος Όττο Βαρμπίερ έπαθε τροφική δηλητηρίαση και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα αφότου έλαβε ένα υπνωτικό χάπι.

Την Τρίτη ο 22χρονος επέστρεψε στην πατρίδα του στο Οχάιο καθώς οι αρχές της Βόρειας Κορέας αποφάσισαν την απελευθέρωσή του. Από τότε που επέστρεψε στις ΗΠΑ δεν έχει μιλήσει.

Ο κ. Βαρμπίερ «δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ενώ έχει εκτεταμένη απώλεια εγκεφαλικού ιστού κάτι το οποίο πιθανόν προκλήθηκε από καρδιοπνευμονική ανακοπή» δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός Ντάνιελ Κάντερ.

Βάση των εξετάσεων που ελήφθησαν μετά την άφιξή του στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τσιντσινάτι, «δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι κακοποιήθηκε σωματικά κατά τη διάρκεια της κράτησής του».

Η κατάσταση του κ. Βαρμπίερ δεν είναι «αυτό που συνήθως βλέπουμε μετά από ένα εγκεφαλικό τραύμα, αλλά μετά από καρδιοπνευμονική ανακοπή», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής γιατρός στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πατέρας του Όττο εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με τη βορεοκορεατική εκδοχή των γεγονότων και για το τι προκάλεσε το κώμα του φοιτητή.

«Ακόμα κι αν πιστέψουμε την εκδοχή τους, που είναι αδύνατο, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για ένα πολιτισμένο έθνος που απέκρυψε την κατάστασή του μυστικό και δεν άφησε να του παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα», είπε.

Ο Όττο Βαρμπίερ φοιτητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βόρεια Κορέα επειδή προσπάθησε να κλέψει μια προπαγανδιστική πινακίδα της κυβέρνησης από το ξενοδοχείο που διέμενε.