Οι νέοι υπουργοί και η μεγάλη πρόκληση

Print Friendly and PDF

• Ο πήχης των προσδοκιών ψήλωσε γι’ αυτό θα κριθούν ανάλογα

Αρχή άνδρα δείκνυση (Η εξουσία δείχνει τον άνδρα) Πιττάκος*

Το νέο κυβερνητικό σχήμα έχει αναλάβει το έργο του. Παλαιοί και νέοι υπουργοί έχουν παραλάβει τα χαρτοφυλάκια τους και εγκαταστάθηκαν στα υπουργεία τους. Τώρα που έσβησαν τα φωτεινά φλας των φωτογραφικών μηχανών και των καμερών και ολοκληρώθηκαν οι συγχαρητήριες χειραψίες, ο καθένας από τους υπουργούς είναι αντιμέτωπος με τον εαυτό του, τις ικανότητες του, τη συνείδηση του και τους πολίτες.

Από την αρχή επισημαίνουμε ότι η αποστολή ενός υπουργού δεν εξαντλείται μόνο σε δημόσιες σχέσεις, κοινωνικές συνάξεις και φιλοφρονήσεις φίλων και γνωστών. Επίσης, ξεκαθαρίζουμε ότι ο υπουργικός θώκος δεν προσφέρει μόνο προβολή, αίγλη και επιρροή.

Στη σημερινή εποχή, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, ο ρόλος και η αποστολή των υπουργών είναι συνυφασμένα με πολλές απαιτήσεις.

Το κάθε υπουργείο έχει τα δικά του θέματα, τις δικές του προτεραιότητες και τις δικές του στοχεύσεις. Ο κάθε υπουργός, αφού ενημερωθεί για τα υφιστάμενα δεδομένα του τομέα του, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις. Οφείλει να κινήσει τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις του υπουργείου του για να επιλύσει προβλήματα, να υλοποιήσει στόχους και να δρομολογήσει νέες κατακτήσεις.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υπουργείο ή τομέας που να μην έχει σοβαρές εκκρεμότητες και νέες προκλήσεις. Σε όποιο υπουργείο και να στρέψουμε το βλέμμα μας, θα εντοπίσουμε προβλήματα και δυσκολίες. Όλα αυτά, θα πρέπει να τροχοδρομηθούν σε πορεία λύσης.

Το κυριότερο, όμως, για τους νέους υπουργούς είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα χαράξουν νέους δρόμους. Ο Πρόεδρος κατά την εγκατάσταση του είπε ότι το όραμα του είναι να παραδώσει μια χώρα με νέα πνοή και νέα δυναμική. Μια χώρα, που να στέκει δυνατά στη νέα εποχή.

Για να υλοποιηθεί αυτός ο κεντρικός στόχος, επιβάλλεται να ξεφύγουμε από τη διαχειριστική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Θα πρέπει να κατατεθούν νέες ιδέες, να επιχειρηθούν νέες τομές και να προωθηθούν νέες μεταρρυθμιστικές αλλαγές.

Η Κύπρος, όπως όλοι ξέρουμε, ζει ακόμα με τις δομές του κράτους του 1960. Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορους τομείς, ακόμα είμαστε προσκολλημένοι στα γρανάζια του παρελθόντος.

Η χώρα, λοιπόν, χρειάζεται φρέσκο αέρα, έχει ανάγκη από ένα γερό «λίφτινγκ», πρέπει να κάνει βήματα μπροστά.

Το στοίχημα για τους νέους υπουργούς είναι να μπορέσουν τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, να συμβάλουν σ’ αυτό το νέο βήμα.

Και ευτυχώς, αυτή η προσπάθεια τους θα γίνει σ’ ένα περιβάλλον καλύτερων οικονομικών δεδομένων και πιο αισιόδοξων προοπτικών, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που ανέλαβε στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης του 2013.

Η οικονομία και άλλες παράμετροι είναι σύμμαχοι των νέων υπουργών. Αυτό καθιστά το έργο τους πιο εύκολο, αλλά ταυτόχρονα θέτει τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά. Οι πολίτες, σήμερα, απαιτούν περισσότερα, γιατί γνωρίζουν ότι τα πολύ δύσκολα έχουν περάσει. Άρα, δεν θα υπάρχει ανοχή σε χοντρά λάθη, παραλείψεις και δυστοκίες.

Ο πολίτης ζητά να βελτιωθεί το βιοτικό του επίπεδο, να επιλυθούν τα προβλήματα που τον ταλανίζουν και να δει νέες προοπτικές για τα παιδιά του και τον τόπο.

Οι νέοι υπουργοί έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις απαιτήσεις, να κερδίσουν το στοίχημα και να επιβεβαιώσουν τον Πιττάκο ότι «η εξουσία δείχνει τον άνδρα».

Ιωσήφ Ιωσήφ

*Ο Πιττάκος ο Μυτιληναίος (περ. 650 – 570) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και μνημονεύεται μαζί με τον Θαλή, τον Βία και το Σόλωνα σε όλους τους σχετικούς καταλόγους.