Ολοκληρώθηκε η 13η συνάντηση υψηλού επιπέδου θρησκευτικών ηγέτών και ΕΕ

Print Friendly and PDF

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η 13η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου της ΕΕ, την οποία εκπροσώπησε η Κομισιόν και θρησκευτικών ηγετών, θρησκειών που δρουν εντός της Ένωσης.

Τη συνάντηση φιλοξένησε ο Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, παρουσία της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μέιριντ Μακγκίνες.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Κομισιόν, η εν λόγω 13η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου διεξήχθη στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, την οποία δρομολόγησε ο Πρόεδρος Γιούνκερ με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου.

Αποτελεί δε μέρος του τακτικού διαλόγου με τις εκκλησίες, τις θρησκευτικές κοινότητες και τις φιλοσοφικές και μη ομολογιακές οργανώσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας, έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν σε βάθος ζητήματα που σχετίζονται με τις αξίες και τη διακυβέρνηση. Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης έχει ως στόχο να καταστήσει την Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική.

Οι συμμετέχοντες εξέτασαν επίσης την ανθρώπινη διάσταση της Ευρώπης, ιδίως με τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές της διαστάσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιωσιμότητας. Οι ηγέτες που παρευρέθηκαν κλήθηκαν να συνεργαστούν με την Επιτροπή καθ` όλη τη διάρκεια της διαδικασίας προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που συζητούνται σήμερα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε σχετικά πως το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια των πολιτών της και αποτελεί συλλογική ευθύνη να διαμορφωθεί αυτό το μέλλον με γνώμονα τις κοινές αξίες.

«Ο τακτικός διάλογος με ομολογιακές οργανώσεις, όπως ακριβώς και ο διάλογος με τις μη ομολογιακές οργανώσεις, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του κοινού μας μέλλοντος μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Χάρη στον συμμετοχικό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο θα μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε την καλύτερη δυνατή πορεία για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.

Η Κομισιόν έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα τον κατάλογο συμμετεχόντων ο οποίος περιλαμβάνει τους κάτωθι:

Ιμάμης Seyran ATEŞ, ιδρυτής του τεμένους Ibn Rushd-Goethe στο Βερολίνο
Μητροπολίτης ΚΛΕΟΠΑΣ Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Πρεσβύτερος Massimo DE FEO, πρόεδρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών
Ron EICHHORN, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βουδιστών
Μητροπολίτης ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γαλλίας, αντιπρόεδρος της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Ραβίνος Albert GUIGUI, Αρχιρραβίνος Βρυξελλών
Επίσκοπος Jean-Claude HOLLERICH, Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου
Ιμάμης Tareq OUBROU, Μέγας Ιμάμης του Bordeaux
κα Irmgard SCHWAETZER, πρόεδρος της Συνόδου της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD)
Επίσκοπος Noel TREANOR, Επίσκοπος Down και Connor
Αρχιεπίσκοπος Urmas VIILMA, Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Εσθονίας