Οργισμένες αντιδράσεις για την τοποθέτηση Αναστασιάδη περί ΑΟΖ κατεχομένων

Print Friendly and PDF

Αναστάτωση και προβληματισμό στο εσωτερικό μέτωπο, έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το τι θα πρέπει να πράξουν αν θέλουν όντως να προστατεύσουν τα «δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τ/κ στην «ΑΟΖ» που τους αναλογεί.

Συγκεκριμένα ο ΠτΔ χθες, κλήθηκε να σχολιάσει τις εντεινόμενες απειλές εκ μέρους της Άγκυρας, καθώς και τις προθέσεις της να κατεβάσει το γεωτρύπανο DeepSea2 στην Ανατολική Μεσόγειο για διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα.

Τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τα ακόλουθα: «Οι όποιες απειλές, δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία». Επιπροσθέτως ανέφερε πως «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί όμως μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς.

Το πρώτο κόμμα που αντέδρασε από χθές ήταν το ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα η βουλευτίνα του Κόμματος και Εκπρόσωπος Τύπου του Επιτελείου Μαλά Ειρήνη Χαραλαμπίδου έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook

Εν μέσω κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου, η δήλωση για ενέργειες των Τούρκων «εις όσα τους αναλογούν στην ΑΟΖ των κατεχομένων», σχολιάσθηκε άμεσα και από τον υποψήφιο για τον προεδρικό θώκο, Νικόλα Παπαδόπουλο, μέσω ανάρτησής του στο twitter, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον ΠτΔ να ανακαλέσει, χαρακτηρίζοντας εκ παραλλήλου την δήλωσή του αυτή επικίνδυνη:

Την σκυτάλη πήρε μετά και η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου Νικόλας 2018:

Μιλώντας στην πρωινή Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο νομικός και πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Προέδρου Αναστασιάδη Κρις Τριανταφυλλίδης, είπε «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει σήμερα και όχι αύριο από εκεί που βρίσκεται να κληθεί να αποσύρει αυτή τη δήλωση, η οποία δεν ξέρω με ποια δεδομένα και υπό ποιες συνθήκες έγινε. Στην ουσία, συνιστά ‘‘κούρεμα’’ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως το 2013 ο κ. Αναστασιάδης συμμετείχε στο κούρεμα της κυπριακής οικονομίας, με αυτή του δήλωση έχει κουρέψει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και εκτός πάσης κοινής και νομικής λογικής να καλεί την Τουρκία, η οποία κατέχει παράνομα σχεδόν το 40% της Κύπρου, να επέμβει για να προστατεύσει ανύπαρκτα δικαιώματα, τα οποία ανήκουν μόνο σε κράτη, δηλαδή την ούτω καλούμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Είναι αδιανόητο ο ΠτΔ που ορκίστηκε το 2013 για να προστατεύσει το Σύνταγμα και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδικεί σε λίγες βδομάδες να πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού, να βρίσκεται στο τέλος της προεκλογικής περιόδου και να καλεί ουσιαστικά την Τουρκία να προστατεύσει παράνομα, ανύπαρκτα δικαιώματα, ενός ανύπαρκτου ψευδοκράτους».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης έκανε και σχετικό tweet για το θέμα:

Στο πλαίσιο της ίδιας ραδιοφωνικής εκπομπής, ο νομικός και πρώην Βουλευτής Ανδρέας Αγγελίδης είπε «ήταν ένα εκπληκτικό λάθος και μια προχειρότητα. Ήταν μια απάντηση που δόθηκε στο πόδι, χωρίς να γίνεται απόλυτα αντιληπτό το τι ήθελε να υποδείξει. Στο τέλος αντιλήφθηκε ότι μιλούσε για ένα παράνομο κράτος. Αυτή θα έπρεπε να ήταν εξαρχής η απάντησή του».

Παράλληλα, εξαιρετικά καυστική ήταν και η ανακοίνωση του Κινήματος Αλληλεγγύη:
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με «κεκτημένη ταχύτητα» λόγω του ασίγαστου πόθου του να διαμελίσει την Κύπρο, εκχώρησε στους Τ/κ την ΑΟΖ των κατεχομένων βορείων περιοχών του νησιού μας, και με αντάλλαγμα να πάψουν να έχουν απαιτήσεις στην ΑΟΖ που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Βεβαίως, αντιλαμβανόμενος την γκάφα του, προσπάθησε να κολάσει την κατάσταση και μίλησε για «το παράνομο καθεστώς των Τ/κ» και για τις θεωρίες που αυτοί προβάλλουν με υποβολέα την κατοχική Τουρκία.

«Γλώσσα λανθάνουσα, λέγει την αλήθεια».

Ο απερχόμενος Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του όχι μόνο παρέλειψαν να καθορίσουν, ως όφειλαν, την ΑΟΖ ολόκληρου του νησιού αλλά εμφανίζονται έτοιμοι να εκχωρήσουν και το βόρειο τμήμα της στην Τουρκία.

Η αναγκαία προεργασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ της Κύπρου είχε γίνει από το 2006 από την κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Για τα υπόλοιπα που αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις θα τους κρίνει ο λαός!