Ο Ελεγκτής μπήκε σε χωράφια ξένα

Print Friendly and PDF

Ως στήλη υποστηρίξαμε σε πολλά θέματα το Γενικό Ελεγκτή. Όμως, η τοποθέτηση του για το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, νομίζουμε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Κατ’ αρχάς δεν είναι αρμοδιότητα του Γενικού Ελεγκτή να αποφαίνεται κατά πόσον ένα κρατικό έργο είναι βιώσιμο ή όχι. Αυτή είναι αρμοδιότητα της Εκτελεστικής εξουσίας και κανενός άλλου.

Επίσης, ένα κρατικό έργο δεν κρίνεται μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με άλλα, όπως κοινωνική προσφορά, μακροπρόθεσμο όφελος, εξυπηρέτηση πολιτών κλπ.

Ως εκ τούτου, νομίζουμε ότι ο Γενικός Ελεγκτής εισήλθε σε χωράφια που δεν του ανήκουν. Αν η κυβέρνηση εκτελούσε το έργο και δαπανούσε χρήματα πέραν του προβλεπόμενου προϋπολογισμού ή σπαταλούσε λεφτά με άσκοπο τρόπο, τότε να επέμβει ο Ελεγκτής και να ανάψει κόκκινο φως.

Όμως, σ’ αυτή τη φάση δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας.

Αν δεν τηρήσουμε αυτές τις συνταγματικές διαδικασίες, τότε η κάθε κυβέρνηση πριν κάνει οτιδήποτε θα πρέπει να ρωτά τον Οδυσσέα. Και αυτό σημαίνει ότι ο Ελεγκτής θα είναι υπεράνω των εκλεγμένων κυβερνήσεων του τόπου. Οπότε, που πάμε μετά…