Ο Κ. Μάτσης μια από τις πιο αξιοθαύμαστες φυσιογνωμίες του Αγώνα της ΕΟΚΑ, είπε ο Υπουργός Γεωργίας

Print Friendly and PDF

Ο Κυριάκος Μάτσης είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο αξιοθαύμαστες φυσιογνωμίες του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση για τον ήρωα Κυριάκο Μάτση, ο Υπουργός είπε ότι ο Μάτσης είχε το χάρισμα να συνδυάζει τον οραματισμό και τον πολιτικό ρεαλισμό με την αγωνιστική διάθεση – η όλη προσωπικότητα του διαγράφεται μέσα από τα ίδια τα κείμενά του, πολύτιμη κληρονομιά όπως κι η θυσία του.

Αποτείνουμε σήμερα, σημείωσε, την οφειλόμενη τιμή σε ένα από τα πιο επίλεκτα παιδιά της Κύπρου τον ήρωα, ποιητή, φιλόσοφο, πολιτικό και οραματιστή, τον γεωπόνο Κυριάκο Μάτση.

Αναφερόμενος εκτενώς στην ζωή του Μάτση, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι αυτός γόνος αγροτικής οικογένειας, από το Παλαιχώρι της Μόρφου, αγαπάει από μικρός τη γη. Τον Οκτώβριο του 1946, ο Μάτσης φεύγει με υποτροφία της Κυπριακής Αγροτικής Εταιρείας για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όπου στις 2 Ιουνίου 1952 λαμβάνει τον τίτλο του Γεωπόνου.

Αρχίζει να εργάζεται στο μεγάλο αγρόκτημα του θείου του και προσφέρει τις γνώσεις του στην ανάπτυξη της παραγωγής του αγροκτήματος και επισκέπτεται τα γύρω χωριά δίνοντας συμβουλές και διαλέξεις στους γεωργούς, θέλοντας έτσι να τους μεταδώσει τις επιστημονικές του γνώσεις ώστε με την εφαρμογή τους να δουν καλύτερες μέρες.

Την 1η Απριλίου 1955, αρχίζει ο εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ. Με την κατηγορία ότι ανήκει στην ΕΟΚΑ, ο Κυριάκος Μάτσης συλλαμβάνεται από τους Άγγλους, στις 9 Ιανουαρίου 1956, και τον αποστέλλουν στα ανακριτήρια της Ομορφίτας.

Ο Στρατάρχης Χάρτινγκ επιχειρεί να τον εξαγοράσει για να καταδώσει τον Διγενή, με το μυθικό για την εποχή εκείνη ποσό του μισού εκατομμυρίου λιρών. Ο Κυριάκος Μάτσης, όμως, δίνει μάθημα αγωνιστικής αρετής στους βασανιστές του και είχε το θάρρος να βροντοφωνάξει κατάμουτρα στον σκληρό αποικιοκράτη Χάρτινγκ, κτυπώντας τη γροθιά του στο τραπέζι: «Εξοχότατε, ού περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Λυπούμαι, διότι με έχετε προσβάλει με την πρότασή σας».

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, δραπετεύει από τα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και διορίζεται Τομεάρχης της επαρχίας Κερύνειας. Ως αντάρτης καταζητούμενος, δεν χάνει την επαφή με τους φίλους και συγγενείς του

Επιστέγασμα των αγώνων του ήταν όταν, μέσα από το κρησφύγετό του στο Δίκωμο, ο 32χρονος Κυριάκος βροντοφώναξε στη μία και τριάντα το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου 1958, «Όχι. Δεν παραδίδομαι. Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας». Οι Άγγλοι αν και πολύ περισσότεροι φοβήθηκαν και προτίμησαν τη σιγουριά της ρίψης χειρομβοβίδων.

 

«Ο Μάτσης διαμελίστηκε από την έκρηξη της χειροβομβίδας στο μικρό του κρησφύγετο του, αλλά η ψυχή του είχε ήδη βρει τη θέση της στο πάνθεον των ηρώων. Ο Κυριάκος Μάτσης παρέμεινε, μέχρι θανάτου, πιστός στην πατρώα γη. Η ζωή και ο θάνατός του αποτελεί ένα υπέροχο πρότυπο ηθικών και εθνικών αρετών, μια ευκαιρία στους νέους ανθρώπους για μίμηση ενός παραδειγματικού ανθρώπου», συμπλήρωσε ο Υπουργός.