Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Γκουτέρες για την κράτηση των 2 στρατιωτικών

Print Friendly and PDF

Να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη ταχείας και θετικής έκβασης της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, την Τρίτη.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, για το ζήτημα της ονομασίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μήνυμα για «προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή» έστειλε στη συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών ζήτησε από τον κ. Γκουτέρες να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης, με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.