Ο «άγνωστος x» που μπορεί να ρίξει τις αγορές το 2018

Print Friendly and PDF

 

Michael Hunter

Οι αγορές έχουν αναπτύξει μια ικανότητα να αγνοούν τις πολιτικές αναταράξεις. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν στιγμές έντονης μεταβλητότητας, αλλά η δυνατότητα να ξεπερνιούνται γρήγορα οι δυνητικές διαταραχές ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του 2017.

Μπορεί να μην κρατήσει, τουλάχιστον σύμφωνα με ανάλυση της Citi, η οποία προειδοποιεί πως οι αγορές μπορεί να έχουν περάσει το υψηλότερο σημείο αντοχής στο πολιτικό ρίσκο. «Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον το 2018 θα είναι η χρονιά που τα αυξημένα πολιτικά ρίσκα θα μεταφραστούν σε υψηλότερα risk premia» αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα.

Σύμφωνα με την Τίνα Φόρντχαμ, επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης του οίκου, οι δύο βασικοί παράγοντες που έχουν προστατέψει τις αγορές και τις οικονομίες από πιθανά σοκ είναι η σημαντική παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και η όλο και περισσότερο διαφοροποιημένη ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα.

Αν και θα χρειαζόταν ένα σοκ «μεγάλης εμβέλειας» για να αλλάξει αυτό, η κα Φόρντχαμ πιστεύει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι «εξαιρετικά πιθανό» λόγω της «τεράστιας γκάμας πολιτικών ευαισθησιών σε όλο τον κόσμο».

Επιπλέον, καθώς περνάμε στο 2018, οι επενδυτές αναμένουν ένα συνδυασμό υψηλών τιμών στοιχείων ενεργητικού και σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ο οποίος δημιουργεί λιγότερες υποστηρικτικές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Η Citi είναι ξεκάθαρη ότι το βασικό της σενάριο για την επόμενη χρονιά δεν περιλαμβάνει ένα μεγάλο σοκ που θα προκληθεί από πολιτικές εξελίξεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθεί τις «ζοφερές» προοπτικές των μεταρρυθμίσεων στις ΗΠΑ, τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσει το Brexit και τα ιδιάζοντα ρίσκα, συμπεριλαμβανόμενων και αυτών από τις εκλογές.

Πηγή: euro2day.gr