Ο βουλευτής Γ. Προκοπίου σε Επιτροπή της ΚΣ της Ενωσης για τη Μεσόγειο

Print Friendly and PDF

Ο βουλευτής Γεώργιος Προκοπίου εκπροσώπευσε τη Βουλή στη συνάντηση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η περιοχή και εντός του 2018, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, της τρομοκρατίας και του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Προκοπίου ανέφερε πως παρά την εμφανή αποδυνάμωση του ISIS, η κατάσταση στη Συρία παραμένει ασταθής και οι προοπτικές επιστροφής των Σύρων προσφύγων εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της καταστροφής σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, συνέχισε, είμαστε όλοι μάρτυρες της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης στην περιοχή, με την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Τέτοιες πράξεις πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα, τόνισε, καθώς, μόνο όταν περιοριστεί η βία, μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνική διευθέτηση στη Συρία.

Η Κύπρος, είπε, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης και των καλών σχέσεών της με όλα σχεδόν τα γειτονικά κράτη, εργάζεται για την προώθηση της ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή, ενεργώντας ως γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ο κ. Προκοπίου, η Κύπρος έχει καθιερώσει, μαζί με την Ελλάδα, τριμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ισραήλ.

Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε, τέλος, ότι η Συνέλευση αυτή αποτελεί σημαντικό μέσο για την επίτευξη της πολυπόθητης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στην περιοχή.