Ο ιός των κονδυλωμάτων μεταδίδεται με το σεξ;

Print Friendly and PDF

Θεωρείται μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, αφού προσβάλει κυρίως τη δερματική περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, αλλοιώνοντας τους βλεννογόνους

Πριν πολλά χρόνια ο όρος «ιός» χρησιμοποιούνταν για την περιγραφή οποιασδήποτε ασθένειας ή μολυσματικού στοιχείου.

Σήμερα με την εξέλιξη της ιατρικής, τις εφευρέσεις της και χιλιάδες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στις ιογενείς παθήσεις, η ιατρική κοινότητα έχει απομονώσει και διαχωρίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και λειτουργίες των ιών που εγκολπώνονται σε διάφορες περιοχές του ανθρώπινου σώματος (εσωτερικά και εξωτερικά).

Παραμένουν για διαφορετικό χρονικό διάστημα στον οργανισμό, μερικές φορές σε λανθάνουσα κατάσταση και ενεργοποιούνται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα το επιτρέψει.
Ένας τέτοιος ιός είναι και ο HPV (HUMAN PAPILLOMA VIRUS) ή αλλιώς ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων που προκαλεί τα γνωστά σε όλους – οξυτενή κονδυλώματα (Genital warts) – μία από τις πιο υψηλής μεταδοτικότητας, παθήσεις της εποχής μας. Θεωρείται μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, αφού προσβάλει κυρίως τη δερματική περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, αλλοιώνοντας τους βλεννογόνους. Επηρεάζουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες κυρίως της αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά δεν αποκλείονται και οι ωριμότερης ή βρεφικής, αφού μπορεί να μεταδοθούν και κατά την διάρκεια του τοκετού από την μητέρα στο νεογνό.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou

Πηγή: protothema.gr