Ο προϋπολογισμός, η συναίνεση και η συνέχεια

Print Friendly and PDF

• Όποιος και να εκλεγεί στην Προεδρία θα έχει μπροστά του την οικονομική πυξίδα

Η έγκριση από τη Βουλή, έστω κατά πλειοψηφία, του νέου προϋπολογισμού έχει αυτή τη φορά μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ότι εγκρίθηκε με μικρές αλλαγές ή με λίγες τροποποιήσεις, αλλά το ότι η Βουλή, παρά τον έντονο προεκλογικό πυρετό, συναποφάσισε για την οικονομική πυξίδα του 2018. Η διάσταση αυτή είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

Κατ’αρχήν, η πλειοψηφία της Βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Αλληλεγγύη) που ενέκρινε το φετινό προϋπολογισμό επικύρωσε την οικονομική κατεύθυνση της Κύπρου. Παρά τις επιμέρους διαφορές, που ξεκάθαρα υπάρχουν και διατυπώνονται δημοσίως, τα κόμματα που έδωσαν τη συγκατάθεση τους στο νέο προϋπολογισμό αποφάνθηκαν ότι οι οικονομικές στοχεύσεις είναι δεδομένες και περίπου κοινά αποδεκτές. Επίσης, η έγκριση του προϋπολογισμού δείχνει ότι υπάρχει μια γενική συναίνεση στο πως θα κινηθούμε μέσα στη νέα χρονιά.

Ανεξάρτητα του ποιος θα εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα έχει μπροστά του συγκεκριμένη ατζέντα στην οικονομία την οποία θα υλοποιήσει. Ακόμα και υποψήφιος που υποστηρίζεται από τα κόμματα που δεν ενέκριναν τον προϋπολογισμό να εκλεγεί, θα είναι υποχρεωμένος σε γενικές γραμμές να τηρήσει τον εγκεκριμένο από τη Βουλή σχεδιασμό. Σίγουρα, θα επιχειρήσει να επιφέρει κάποιες αλλαγές (μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών ή νέων αποφάσεων), αλλά η κεντρική κατεύθυνση θα παραμείνει η ίδια.

Οι κομματικές υπερβάσεις και οι συναινέσεις αυτές είναι που μας βοήθησαν να εξέλθουμε γρήγορα και από την κρίση. Χωρίς συναίνεση δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε και κυρίως να εφαρμόσουμε δύσκολες αποφάσεις, όπως αυτές που κληθήκαμε να διαχειριστούμε το 2013. Χωρίς κοινή συνισταμένη δεν θα ήταν δυνατόν να έχουμε τα αποτελέσματα που πετύχαμε.

Επί της ουσίας, τώρα, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε και τώρα συνεχίζεται, έχει αποδώσει καρπούς. Η έγκαιρη έξοδος από το Μνημόνιο, η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης της τάξης του 3.9%, η επαναφορά μας στις αγορές για φθηνό δανεισμό, η δημοσιονομική ισορροπία και άλλα δείχνουν ότι ο δρόμος που ακολουθήσαμε μας έβγαλε σε ξέφωτο.

Ωστόσο, όλα τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν. Υπάρχουν ακόμα η ψηλή ανεργία, τα «κόκκινα δάνεια», το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, η έλλειψη επαρκούς ρυστότητας στις επιχειρήσεις και άλλα.

Αυτά, μαζί με τις νέες εσωγενείς και εξωγενείς προκλήσεις που άρχισαν να συμμαζεύονται, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον που απαιτεί σωστή διαχείριση για το 2018. Είναι όλα αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος και η νέα κυβέρνηση. Είναι αυτά στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο νέος προϋπολογισμός.

Θεωρούμε ότι όποιος και να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο σήμερα υπάρχει μια πιο στέρεα βάση για τη συνέχεια. Υπάρχει μια νέα καλύτερη αφετερία για το επόμενο διάστημα.

Η συναίνεση που επιδείχθηκε με τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή δίνει θετικά σημάδια. Ότι και να λεχθεί προεκλογικά και όποιος και να εκλεγεί στην προεδρία, το μαξιλάρι της οικονομίας είναι σήμερα πιο σταθερό και πιο ανθηρό. Οπότε, εκτός απροοόπτου, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ