Ο ψηλός δανεισμός των νοικοκυριών και η λύση του

Print Friendly and PDF

Νεότερα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες παραμένει, όχι μόνο ψηλός, αλλά και σε ανησυχητικά επίπεδα. Ανεξαρτήτως της πολύ μικρής μείωσης που σημείωσε το ποσοστό δανεισμού, προκαλεί προβληματισμό σε όλους.

Αιτία του προβλήματος, όπως όλοι ξέρουμε, είναι η χορήγηση αβέρτα δανείων τα προηγούμενα χρόνια, όταν οι τράπεζες μοίραζαν πιστωτικές κάρτες, εορτοδάνεια και άλλου είδους δάνεια, χωρίς πολλές φορές μάλιστα τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Η μόνη λύση για μείωση του δανεισμού των νοικοκυριών είναι η αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε διά μαγείας, ούτε με τις αναδιαρθρώσεις, ούτε με τους πλειστηριασμούς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενίσχυση της οικονομίας, το άνοιγμα νέων δουλειών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και γενικά τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα φέρουν αύξηση εισοδημάτων για τον κόσμο. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας φροντίσουμε όλοι να προστατεύσουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάπτυξη της. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα που δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε των «κόκκινων δανείων», ούτε του υψηλού δανεισμού των νοικοκυριών.