Πέθανε ο δήμαρχος του Άμστερνταμ που είχε αρνηθεί να συναντήσει τον Πούτιν

Print Friendly and PDF

 

Πέθανε μετά από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο δημοφιλής δήμαρχος του Άμστερνταμ, Έμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν, σε ηλικία 62 ετών.

Τον Ιανουάριο είχε ενημερώσει τους δημότες ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και ότι η διάγνωση των γιατρών δεν του άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Πριν από τρεις εβδομάδες έγραψε μια ανοικτή επιστολή προς όλους τους κατοίκους του Άμστερνταμ, ανακοινώνοντάς τους ότι εγκαταλείπει το έργο του. Στο τέλος της επιστολής υπογράμμιζε την αγάπη του τόσο για την πόλη όσο και για τους κατοίκους της. «Φροντίστε καλά την πόλη μας και ο ένας τον άλλον» έγραφε χαρακτηριστικά.

Μετά την ανακοίνωσή του, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη κατοικία του προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράσταση και την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του.

Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες στιγμές του στη διεθνή σκηνή ήταν το 2013 όταν δήλωσε «πολύ απασχολημένος» για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Άμστερνταμ. Τότε, είχε διατάξει να τοποθετηθεί στο δημαρχείο η σημαία των LGBT ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρωσικές πολιτικές κατά των ομοφυλοφίλων .

 

Πηγή: skai.gr