Πίσω από τα φώτα του Ενεργειακού Συμποσίου

Print Friendly and PDF

Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει τελικά το ενεργειακό ταξίδι της Κύπρου, όμως τα όσα λέχθηκαν στο 5ο Ενεργειακό Συμπόσιο δημιουργούν μια αισιοδοξία.

Και δεν μιλάμε για τα όσα είπαν μόνο τα πολιτικά πρόσωπα που παρευρέθηκαν, αλλά και για τα όσα ανάφεραν οι τεχνοκράτες και οι ειδικοί της ενέργειες κατά τη διάρκεια του κυρίως μέρους του Συμποσίου.

Όντως, όλοι οι ειδικοί συμφώνησαν ότι πλησιάζει η ώρα που η Κύπρος θα αξιοποιήσει το φυσικό αέριο της, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο και για σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων στα υπόλοιπα οικόπεδα της ΑΟΖ μας.

Φυσικά, οι τεχνοκράτες δεν έμειναν μόνο στις θετικές προοπτικές για το φυσικό αέριο, αλλά τόνισαν και την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για τους αγωγούς διέλευσης του φυσικού αερίου, για τους σχεδιασμούς ηλεκτρικής σύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και άλλα.

Ακόμα, οι ειδικοί μίλησαν για ευνοϊκότερο περιβάλλον όσον αφορά τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Όπως είπαν, οι προβλέψεις είναι ότι το αργό πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάσει κοντά στα 90 δολάρια, οπότε το φυσικό αέριο θα πωλείται πιο ακριβά από σήμερα, γεγονός που θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη στην Κύπρο.