Παρασκηνιακές κινήσεις αμφισβήτησης της Μέι από στελέχη των Συντηρητικών

Print Friendly and PDF

Προθεσμία δέκα ημερών, δηλαδή έως την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, δίνουν βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος στην Τερέζα Μέι «να σώσει τη θέση της», σύμφωνα με ρεπορτάζ των Sunday Times.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι έως και 12 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι έτοιμοι να ζητήσουν επισήμως με επιστολή τους στα αρμόδια όργανα ψηφοφορία επί πρότασης μομφής στο πρόσωπο της Πρωθυπουργού εφόσον το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν περάσει με άνεση.

Ακόμα και υπουργοί φέρονται έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτό το σχέδιο αμφισβήτησης της κ. Μέι αν φανεί ότι οι προγραμματικές δηλώσεις, που αναγιγνώσκονται την Τετάρτη από τη βασίλισσα, μπορεί να μην υπερψηφιστούν.

Η κα Μέι αντιμετωπίζει έντονη εσωκομματική κριτική για την προεκλογική εκστρατεία και τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης, αλλά και για τη χλιαρή αντίδρασή της στην τραγωδία της πολύνεκρης πυρκαγιάς του Grenfell Tower.

Την ίδια ώρα οι πιο σκληροπυρηνικοί οπαδοί του σκληρού Brexit επίσης απειλούν με αμφισβήτηση της κ. Μέι εάν υπαναχωρήσει από τις μέχρι στιγμής εξαγγελίες της για τους όρους εξόδου από την ΕΕ, σύμφωνα με τη Sunday Telegraph.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι τη δίκη τους πίεση επί της Πρωθυπουργού ασκούν και οι υποστηρικτές του ήπιου Brexit στο κόμμα της, που ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως απόρριψη του σκληρού Brexit.

Η Telegraph της Δευτέρας εξάλλου αναφέρει ότι ως διάδοχος της Τερέζα Μέι που μπορεί να ενώσει το κόμμα προτείνεται ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, που φαίνεται να στηρίζεται και από συμμάχους του Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται ωστόσο από την εφημερίδα ότι ο νυν Υπουργός Εξωτερικών ίσως προσπαθεί να κρύψει τις δικές του παρασκηνιακές κινήσεις για ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας.