Παροχολογία: Στο ίδιο έργο θεατές!

Print Friendly and PDF

• Οι υποψήφιοι να μαζέψουν τις υποσχέσεις και οι πολίτες να γίνουν πιο επιφυλακτικοί

Τα δεδομένα της οικονομίας είναι γνωστά σε όλους. Μετά την παραλίγο χρεοκοπία μας, καταφέραμε να ισορροπήσουμε το καράβι και τώρα ατενίζουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία. Ωστόσο, η θετική αυτή αλλαγή των δεδομένων, δεν μας κατέστησε οιονεί πανίσχυρους και κυρίως αλώβητους από τυχόν νέους κινδύνους. Αντίθετα, λόγω της μη επίλυσης προβλημάτων της κρίσης και νέων προκλήσεων (εσωγενών και εξωγενών), είμαστε ακόμα στο μεταίχμιο της οικονομικής σταθερότητας.

Αυτή την απλή αλήθεια φαίνεται ότι δεν μπορούν να την αντιληφθούν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα πολιτικά επιτελεία τους. Διαφορετικά δεν εξηγούνται οι πομπώδες εξαγγελίες και οι άμετρες παροχές που κάθε μέρα ανακοινώνουν προς τους πολίτες. Δυστυχώς, όλοι οι υποψήφιοι έχουν μπει στο λούκι μιας ακατάσχετης παροχολογίας, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουν επιπλέον ψήφους στις εκλογές.

Ενδεικτικό της διάστασης που προσέλαβε το φαινόμενο της παραχολογίας είναι η διαπίστωση αξιόπιστου τεχνοκράτη που μας είπε ότι «επιχειρώντας να κοστολογήσουμε τις οικονομικές εξαγγελίες κάποιου υποψηφίου, διαπιστώσαμε ότι απαιτούνται οι δαπάνες δύο – τριών ετήσιων κρατικών προϋπολογισμών για να καλυφθούν τα όσα λέει προεκλογικά». Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει συνολικές δαπάνες περίπου 7.5 δισ. ευρώ, οπότε μπορείτε να φανταστείτε σε ποιες ακρότητες έχουν φτάσει οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους.

Βρισκόμενοι λίγες μέρες πριν το 2018, νομίζουμε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο για κάποιους υποψήφιους ή τα κόμματα που τους υποστηρίζουν να προβαίνουν σε σωρείαν εξαγγελιών και να μην ανακοινώνουν το κόστος τους. Είναι αδιανόητον τη σημερινή εποχή, όπου όλοι οι πολίτες την έχουν πατήσει από προηγούμενες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις υποψηφίων και κομμάτων, να μη δίνονται στοιχεία για τις όποιες παροχές εξαγγέλλονται. Κάθε σοβαρός υποψήφιος προτού προβεί σε κάποια εξαγγελία, θα πρέπει να γνωρίζει το κόστος των παροχών που εξαγγέλλει και να το ανακοινώνει στο λαό. Το ίδιο και οι πολίτες που θα ακούσουν πολλά «θα» και «θα» μέχρι τις εκλογές, θα πρέπει να γίνουν πιο επιφυλακτικοί στις διάφορες φανφάρες που εκτοξεύονται από τα στόματα των υποψηφίων.

Θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι πολλές (αν όχι οι περισσότερες) από τις πομπώδες εξαγγελίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Και δεν μπορούν, όχι γιατί δεν θα θέλουν οι υποψήφιοι και τα κόμματα, αλλά γιατί δεν το επιτρέπει η οικονομία και τα ταμεία του κράτους.

Όποιος και να εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας θα μετρήσει τα κουκιά του κρατικού κορβανά, θα μελετήσει τις προτεραιότητες του κράτους και θα πάρει το ψαλίδι για να κόψει και να ράψει. Σ΄ αυτή τη διαδικασία, πολλές εξαγγελίες θα παραμείνουν έξω από το κάδρο της υλοποίησης και να είστε σίγουροι ότι οι πολιτικοί έχουν τρόπους να δικαιολογήσουν την ανακολουθία τους.

Επειδή, λοιπόν, πλησιάζουμε στην ώρα της κάλπης και επειδή μετά τις γιορτές θα ακούσουμε πολύ περισσότερα απ΄ όσα ακούσαμε μέχρι σήμερα, προειδοποιούμε τους πολίτες να είναι αρκετά επιφυλακτικοί στα όσα τους υπόσχονται οι πολιτικοί.

Η οικονομία έχει τα δεδομένα της, ο προϋπολογισμός του 2018 είναι εγκεκριμένος και συγκεκριμένος και οι ανάγκες πολλές. Άρα, τα περιθώρια για να ικανοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες που ακούμε προεκλογικά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν. Δεν υπάρχει τρόπος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα όλων των τάξεων και όλων των πολιτών.

Οπότε, οι υποψήφιοι ας γίνουν πιο φειδωλοί σε υποσχέσεις και οι πολίτες πιο καχύποπτοι στα όσα τους σερβίρονται. Άλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές…

Ιωσήφ Ιωσήφ