Παυλόπουλος: Λύση δίχως στρατεύματα κατοχή και εγγυήσεις

Print Friendly and PDF

«Επιδιώκουμε σταθερά την λύση του, αλλά με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δίχως στρατεύματα κατοχή και εγγυήσεις,» ανέφερε Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος, με το πέρας της συνάντησης του με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά επίκαιρο. Σημείωσε ότι η ΑΟΖ οριοθετείται, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Κάποιοι, ανέφερε, θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, το Δίκαιο της Θάλασσας βασίζεται στη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι, την οποία έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες και παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες που είναι δεσμευτικοί και για τις χώρες που δεν την έχουν υπογράψει. Το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι «αλά καρτ».

Ο ΠτΔ ανέφερε πως «Προσπαθήσαμε σκληρά για λύση, όμως η εμμονή της Τουρκίας σε παραμονή στρατευμάτων θα καθιστούσε τη χώρα μας όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Τουρκίας»

Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε ακόμη πως «Με διάλογο θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε λύση εντός των παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ και με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.»

Αναφέροντας πως η ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα αποτελούσε μοντέλο συμβίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και κοιτίδα σταθερότητας στην περιοχή.

Ο ΠτΔ που βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην δεύτερη Ευρω-αραβική Σύνοδο, ανέφερε πως η Κύπρος επιδιώκει σχέσεις καλής σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες τις περιοχής.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που έχουν προωθήσει η Ελλάδα και η Κύπρος με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, το Λίβανο, σημειώνοντας ότι δεν στρέφονται εναντίον κανενός και ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Αναφέρθηκε και στην ευρω-αραβική σύνοδο που πραγματοποιείται στη Αθήνα, λέγοντας ότι στόχος είναι να δούμε πως θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος, λόγω και της θέσης της, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Αραβικές χώρες.