Περαιτέρω συνεργασία Γαλλίας – Κύπρου σε άμυνα και ενεργειακά

Print Friendly and PDF

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση τους σε όλους τους υπογράμμισαν κατά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Περαιτέρω ενίσχυση κυρίως στους τομείς που αφορούν τους τομείς της Άμυνας και τις ενέργειας σημείωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε στο Twitter για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης, Κύπρου – Γαλλίας όσον αφορά θέματα ασφάλειας, άμυνας, ενέργειας, οικονομίας, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

Επιπλέον, ευχαρίστησε θερμά «τον φίλο Πρόεδρο Μακρόν» για την πρόσκληση και την ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, ανέφερε ότι θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τους τομείς της οικονομίας. Υπάρχουν πολύ ισχυροί αμυντικοί δεσμοί. Πέρυσι το γαλλικό ναυτικό επισκέφθηκε πάνω από 40 φορές την Κύπρο», είπε ο Πρόεδρος Μακρόν σημειώνοντας ότι με τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Μαρί η συνεργασία θα επεκταθεί.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις «για να προχωρήσουμε σε συνεργασία».

Αναφέρθηκε ακόμη στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι «στηρίζουμε εκατό τοις εκατό την παρουσία της στην Κύπρο».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι «έχει γίνει πολύ σημαντική, ιστορικής σημασίας πρόοδος στο Κυπριακό και οφείλονται πολλά σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα και πρέπει να στηρίξουμε τις μελλοντικές προσπάθειες.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα στηρίζει και θα είναι στο πλευρό σας. Η πρόοδος πρέπει να υπάρξει και η Γαλλία ως μέλος του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο της και να εμπλακούμε πολύ περισσότερο αν μας το ζητήσετε».