Πολιτική του χθες Πολίτες του αύριο

Print Friendly and PDF

• Η καταστροφή της οικονομίας, οι έρευνες και το πολιτικό σκηνικό

Η έκδοση του βιβλίου του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, σε συνδυασμό με τα όσα είπε για την κατάρρευση της οικονομίας ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης στη Βουλή, μας πισωγύρισαν πέντε ολόκληρα χρόνια. Χωρίς να το καταλάβουμε, επιστρέψαμε στο 2013 και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.

Αν και η παρ’ ολίγον χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι ένα θέμα που προσπερνιέται εύκολα, εντούτοις όπως συμπεριφερόμαστε υπάρχουν οι εξής δύο κίνδυνοι:
1. Να αναλωθεί όλη η προεκλογική εκστρατεία για την οικονομία σε όσα έγιναν (που εν πολλοίς είναι σε όλους γνωστά) και να μην ακουστούν νέες προτάσεις για το πως προχωράμε απ’ εδώ και πέρα.
2. Να δημιουργηθούν νέα προβλήματα στη Νομική Υπηρεσία και να καθυστερήσουν περισσότερο οι διερευνήσεις των επίμαχων πτυχών της κατάρρευσης της οικονομίας.

Ήδη, η τροπή που πήρε η δημόσια συζήτηση αυτές τις μέρες οδηγεί σε αυτές τις επικίνδυνες ατραπούς. Τα κόμματα και οι υποψήφιοι άνοιξαν τα κοιτάπια τους με τα επιχειρήματα του 2013 και άρχισαν να τα επαναλαμβάνουν με τον ίδιο στόμφο και την ίδια επιμονή. Ακόμα και στις ανταπαντήσεις τους χρησιμοποιούν το ίδιο λεκτικό και τους ίδιους χαρακτηρισμούς που ακούσαμε το 2013.

Από την άλλη, μόλις ο Γενικός Εισαγγελέας είπε στη Βουλή για τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος και για τις δυσκολίες που συναντούν οι έρευνες του, έπεσαν όλοι πάνω του, κατηγορώντας τον για καθυστερήσεις και άλλα συναφή.

Όπως γίνεται κατανοητό, η προεκλογική περίοδος δεν προσφέρεται για νηφάλιες και ψύχραιμες προσεγγίσεις. Όλοι παρασύρονται από το κλίμα των εκλογών και εκφεύγουν από την ουσία.

Σήμερα (και ενόψει εκλογών) αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι το πως θα συνεχιστεί η ανάπτυξη της οικονομίας και πως θα αντιμετωπίσουμε τα εναπομείναντα προβλήματα της κρίσης και τις νέες μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Προβλήματα, όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ανεργία, ο υψηλός δανεισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χρήζουν σοβαρής διαχείρισης. Επίσης, οι προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα, το Brexit, η γεωστρατηγική αβεβαιότητα στην περιοχή μας και άλλα θα είναι καυτές πατάτες τα επόμενα χρόνια.

Αντί, λοιπόν, οι υποψήφιοι και τα κόμματα να μας πουν πως θα διαχειριστούν το αύριο, μας επαναλαμβάνουν τα λάθη που όλοι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αντί να πουν στους πολίτες πως θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο τους και την ποιότητα ζωής τους, αναλώνονται σε συζητήσεις και κοκορομαχίες που τις ζήσαμε ξανά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όσον αφορά τις έρευνες για τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας, η καλύτερη λύση είναι να αφήσουμε το Γενικό Εισαγγελέα να κάνει τη δουλειά του. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό και πόσο έχουν προχωρήσει οι έρευνες, όμως το να εμπλέκονται οι διάφοροι για πολιτικές σκοπιμότητες στα πόδια του, δεν βοηθά ούτε το ερευνητικό έργο, ούτε την απονομή της δικαιοσύνης.

Ενόψει όλων των πιο πάνω διαπιστώσεων, νομίζουμε ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα πρέπει να αλλάξουν όσο είναι καιρός την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και ταυτόχρονα να αφήσουν ανεπηρέαστη τη Γενική Εισαγγελία να κάνει τη δουλειά της.

Αυτό είναι το σωστό και αυτό άλλωστε αναμένουν και οι πολίτες, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους κι όχι για το παρελθόν τους. Αυτό το είδαν, το έζησαν και δεν θέλουν να το θυμούνται…

Ιωσήφ Ιωσήφ