Προς δημιουργία κατηγορίας πολύ μικρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Print Friendly and PDF

Στη δημιουργία ειδικής κατηγορίες πολύ μικρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εργοδοτούν 1 μέχρι 3 άτομα, προσανατολίζεται η Πολιτεία σε μια προσπάθεια οι επιχειρήσεις αυτές να επωφελούνται από τα διάφορα σχέδια χορηγιών και χρηματοδοτήσεων.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, στο πλαίσιο συζήτησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βιοτέχνες και καταστηματάρχες, μέλη της ΠΟΒΕΚ.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, εξήγησε ότι βάσει της ΕΕ, η πρώτη κατηγορία των ΜΜΕ περιλαμβάνει εταιρείες που απασχολούν ένα μέχρι εννέα άτομα, ενώ στην Κύπρο η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει πολύ μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν ένα μέχρι τρία άτομα και οι οποίες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

«Εκ πρώτης όψεως ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου αποδέχεται να γίνει αυτή η κατηγορία», είπε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντική να υπάρξει η νέα κατηγοριοποίηση.

«Αν γίνει αυτή η ειδική κατηγορία θα μπορούμε να έχουμε δράσεις ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία. Γιατί αυτή είναι η κατηγορία που αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα και βλέπει να μην μπορεί να αξιοποιήσει είτε ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε κάποιες χορηγίες και αυτές διατίθενται σε μεγάλες επιχειρήσεις ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις των 90 – 100 ατόμων με αποτέλεσμα αυτές οι πολύ μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μας ενδιαφέρει να τους βοηθήσουμε να μην μπορούν να έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Βότσης είπε πως το Υπουργείο Εμπορίου διάκειται θετικά στη συμμετοχή της ΠΟΒΕΚ σε μια υποεπιτροπή του Υπουργείου Εμπορίου που βλέπει θέματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν συμμετείχε μόνο η ΠΟΒΕΚ, η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Ερωτηθείς για το θέμα των ωραρίων των καταστημάτων, ο κ. Βότσης είπε πως η Κυβέρνηση θα το «κουβαλήσει» μαζί της στις προεδρικές εκλογές σαν ένα μεγάλο πλην, μια αρνητική προσέγγιση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, ένα θέμα το οποίο αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων οι οποίοι καλούνται να λειτουργούν με ένα απάνθρωπο ωράριο για να εξυπηρετούνται συμφέροντα ατόμων που μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Επικριτικός στην προσέγγιση της κυβέρνησης όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρουσιάστηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για δημιουργία φορέα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μονοθυριδικής πύλης εξυπηρέτησης ΜΜΕ, κρατικού φορέα παραχώρησης χρηματοδοτικών πόρων ή και βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ με την εμφάνιση ολιγοπωλείων σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, καθώς και στην αυθαίρετη ερμηνεία της νομοθεσίας περί Πνευματικών Συγγενικών Δικαιωμάτων.

«Όλα τα πιο πάνω σε συνάρτηση με άλλα εξίσου σοβαρά θέμα προβλήματα εξοντώνουν τις μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες η Κυβέρνηση εδώ και 4,5 χρόνια, όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύσει, αλλά με δικές τις αποφάσεις, όπως το εξοντωτικό ωράριο των καταστημάτων που έχει επιβάλει και την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή για ρύθμιση του προβλήματος, ουσιαστικά τις οδηγεί στο κλείσιμο και στον αφανισμό προς όφελος των λίγων μεγάλων επιχειρήσεων», είπε.