Πρόεδρος: Αναμένουμε από Γαλλία να υποστηρίξει το δικαιώμα μας στην ΑΟΖ

Print Friendly and PDF

Αναμένουμε από τη Γαλλία να υποστηρίξει το δικαίωμά μας να διερευνήσουμε τους πόρους μας, ανέφερε σε συνέντευξη του στη Γαλλική εφημερίδα Lefigaro.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και δεν θα εγείρω υπερβολικές ελπίδες. Οι τρέχουσες εξερευνήσεις θα μας δείξουν αν θα γίνουμε ενεργός κόμβος ή όχι.

«Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που μιλάει με όλους τους γείτονές της, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο. Μελετάμε τη δυνατότητα εξαγωγής του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2018, θα έχουμε την πλήρη εικόνα όσον αφορά το Φυσικό Αέριο. Εξετάζουμε διάφορα σενάρια εμπορικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου:

τον αγωγό φυσικού αερίου East Med στην Ελλάδα
έναν σύνδεσμο με την Αίγυπτο
έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου
«Συζητάμε τη συνεργασία μεταξύ των πεδίων Αφροδίτης (Κύπρος), Ζόρ (Αίγυπτος) και Λεβιατάν (Ισραήλ).Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε εξαρτώνται από τις ποσότητες που Φυσικού Αερίου που υπάρχουν. Εάν συνεργαστούμε, θα έχουμε περισσότερους όγκους στην αγορά. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ».

Κληθείς να σχολιάσει τις Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η καλύτερη απάντηση είναι η παρουσία παρουσία στην ΑΟΖ μας των μεγάλων διεθνών εταιρειών Total, Eni, ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι οι Τούρκοι πήγαν στη Γενεύη για να διατηρήσουν το σύστημα της «Συνθήκης Εγγύησης», το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως ξεπερασμένο. Το σύστημα αυτό παρέχει το δικαίωμα παρέμβασης και την τουρκική στρατιωτική παρουσία (στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, που καταλαμβάνεται από το 1974).

Οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν μόνο εάν η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτό το απαράδεκτο status quo. Η Τουρκία ενισχύει το προτεκτοράτο της στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, τόνισε ο Πρόεδρος.