Άρχισε τις επαφές στη Σαουδική Αραβία ο Αναστασιάδης

Print Friendly and PDF

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απένειμε στον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σαουδική Αραβία Mohamed Abdulkader Al Fadl, το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς ως ένδειξη της αναγνώρισης και της ευγνωμοσύνης της Λευκωσίας για την πολύτιμη προσφορά του, εδώ και δύο δεκαετίες, σε ό,τι αφορά την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας.

Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Ριάντ, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην τελετή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην προσφορά του Επίτιμου Προξένου προς την κυπριακή κοινότητα στη Σαουδική Αραβία, καθώς και στην προώθηση του τουρισμού και των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η δημιουργία διπλωματικής αποστολής στο Ριάντ και η επίσημη επίσκεψη μου – μια ιστορική επίσκεψη αφού είναι η πρώτη επίσημη Κύπριου Προέδρου στη χώρα – αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος επιθυμεί να συμβάλει μέσω και των πολλών κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στη Σαουδική Αραβία, στο «Όραμα 2030» της χώρας.

Από την πλευρά του ο Επίτιμος Πρόξενος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί ευτυχία για αυτόν το γεγονός της ιστορικής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα του, σημειώνοντας ότι ήταν κάτι που ανέμενε εδώ και πολλά χρόνια. Τέλος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να δίνει το άπαν των δυνάμεων του με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας.

Προηγούμενη ενημέρωση

Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας-Κύπρου έχουν γίνει πιο στενές υπό την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Abdul Latif Bin Rashid Al Zayani.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, τον κ. Zayani, με τον ΓΓ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να ευχαριστεί την Κύπρο για τις θέσεις που τηρεί εντός της ΕΕ σε θέματα που αφορούν τη Σαουδική Αραβία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Προηγούμενη ενημέρωση

Πρώτη επίσημη επίσκεψη Πρόεδρου Αναστασιάδη στο Ριάντ

Επίσημης υποδοχής θα τύχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στο Παλάτι, στο Ριάντ, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Κύπριου Προέδρου στη χώρα κατά την οποία αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έφτασε χθες βράδυ στο Ριάντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τύχει σήμερα επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, στο Παλάτι. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Βασιλιάς.

Θα ακολουθήσουν επίσημες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή συμφωνιών.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Κατά την παραμονή του στο Ριάντ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council) και θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της κυπριακής εταιρείας J&P, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση προς τιμή του.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Μεταφορών, Ενέργειας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.