Πτωτικά υποδέχθηκαν το 2018 οι ευρωπαϊκές αγορές

Print Friendly and PDF

Πτωτικά ξεκίνησαν το 2018 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αντιστράφηκε η εντυπωσιακή πορεία που είχαν οι μεταλλευτικές και εξορυκτικές μετοχές στο προηγούμενο διάστημα, ενώ η ευρωστία των πετρελαϊκών εταιρειών και των τραπεζών δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει την κάμψη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Πτώση κατέγραφαν οι μετοχές της Rio Tinto, της BASF και της BHP Billiton.
Ο μεταλλευτικός κλάδος είχε εκτιναχθεί σε υψηλό πενταετίας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με όχημα την αύξηση των τιμών του χαλκού και άλλων βασικών μετάλλων, αλλά η σημερινή πτώση δείχνει ότι οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους μετά από ένα ισχυρό ράλι.
Η τιμή του πετρελαίου, που σημείωσε την ισχυρότερη άνοδο στην αρχή χρονιάς από το 2014, ενίσχυσε τους δείκτες αναφοράς, με όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης να ενισχύονται. Η Total και η Statoil ήταν μεταξύ των εταιρειών με τα υψηλότερα κέρδη.
Οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν, επίσης, κέρδη, με τη Santander και την Unicredit να είναι μεταξύ των περισσότερο ωφελημένων. Η μετοχή της Lufthansa υποχωρούσε 6,3%, μετά τη συμφωνία της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, να εξαγοράσει τη χρεοκοπημένη αυστριακή εταιρεία Niki της Air Berlin. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία αποσύρθηκε από μία συμφωνία για την εξαγορά του ενεργητικού της Niki στα μέσα Δεκεμβρίου, λόγω ανησυχιών για τον ανταγωνισμό.
Πηγή: ΑΜΠΕ