Πώς εξηγούνται οι «νυχτερινές επιδρομές» στο ψυγείο σας;

Print Friendly and PDF

Η ενεργειακή πρόσληψη είναι μειωμένη κατά το πρώτο μισό της ημέρας και αυξάνεται σημαντικά στο δεύτερο μισό, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται για να γίνει η κατανάλωση του φαγητού

Το «Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας» (Night Eating Syndrome, NES) αποτελεί μία σχετικά πρόσφατα αναγνωρισμένη διατροφική διαταραχή, καθώς η πρώτη κλινική της περιγραφή έγινε μόλις το 1955.

Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας, την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας και την έντονη αυπνία καθώς το άτομο ξυπνάει από τον ύπνο του για να φάει. Η ενεργειακή πρόσληψη είναι μειωμένη κατά το πρώτο μισό της ημέρας και αυξάνεται σημαντικά στο δεύτερο μισό, με αποτέλεσμα ο ύπνος να διακόπτεται για να γίνει η κατανάλωση του φαγητού.

«Το Σύνδρομο αυτό εμφανίζεται περίπου στο 10% των παχύσαρκων ατόμων, ενώ εκτιμάται πως περίπου 1,5% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από το Σύνδρομο αυτό, με υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στους άνδρες. Υπάρχουν αρκετοί ερευνητές οι οποίοι πιστεύουν πως το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας αποτελεί ένα συνδυασμό: διαταραχής ύπνου, διάθεσης και διατροφικής διαταραχής καθώς συνδέεται άρρηκτα με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης…».

Πηγή: protothema.gr