Π. Καμμένος: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εφόσον χρειαστεί, για το ζήτημα των Σκοπίων

Print Friendly and PDF

Τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δείχνει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για το ζήτημα της επίλυσης του ονόματος των Σκοπίων, επισημαίνοντας ότι δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Άμυνας με θέμα τον απολογισμό της διετίας, ο κ. Καμμένος δεν απέκλεισε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα των Σκοπίων «εφόσον χρειαστεί», λέγοντας επί λέξει: «Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε εναντίον της Ν.Δ. και ειδικά κατά της κ. Μπακογιάννη, για τη θέση της στο ζήτημα. Επί της ουσίας ωστόσο έδειξε τους δύο δρόμους που έχει η κυβέρνηση, εφόσον έρθει σε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις ή για να προκαλέσει εσωτερικό ζήτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση, απαντώντας στη φράση του αρχηγού ης Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη που έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης, αν η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία θέση σε ένα μείζον εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό.

«Σε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος με διαδικασία πιο θεσμική, δηλαδή δια του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Όπως και να έχει εμείς ως ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο »Μακεδονία». Άρα αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας ότι διαφωνεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τον οποίο χαρακτήρισε «τον καλύτερο υπουργό Εξωτερικών που είχαμε ποτέ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας δεν απάντησε επί της ουσίας, στις ερωτήσεις που δέχθηκε για το αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα στο εσωτερικό της, αναφορικά με το Σκοπιανό. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι βάζουμε »νερό στο κρασί μας» αλλά εκεί που υπάρχει θέμα αρχών δεν αλλάζουμε», είπε ο υπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Κοτζιάς δεν θα χρειαστεί σύγκληση αρχηγών ή δημοψήφισμα.

«Τολμούν να λένε για πλαστά χαρτιά; Τότε να πάνε στη Δικαιοσύνη. Αυτά τα χαρτιά έχουν τη σφραγίδα των προξενικών αρχών. Δεν υπάρχουν πλαστά χαρτιά, ούτε μεσάζοντες», είπε ο κ. Καμμένος απαντώντας στις ερωτήσεις για την υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, ενώ σε ότι αφορά τον ανασχηματισμό και το ενδεχόμενο να αφήσει τη θέση του υπουργού απάντησε: «Ο ανασχηματισμός είναι  θέμα του Πρωθυπουργού. Δεν έχουμε κάνει συζήτηση.  Αλλά, ότι και αν θα γίνει, θα είναι για το καλό της πατρίδα μας. Η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει».