Σίσι: Να ανοίξουν νέοι ορίζοντες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών

Print Friendly and PDF

Να ανοίξουν νέοι ορίζοντες συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε σήμερα το μεσημέρι στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα περιφερικά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και συγκεκριμένα στο μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, είπε ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διανύει μια εποχή αστάθειας, καθώς οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία οδήγησαν στην αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων, αλλά και της τρομοκρατίας.»

Αυτό σύμφωνα με τον Αλ Σίσι επιβάλει να αυξήσουμε τους τρόπους παρεμπόδισης αυτών των κινδύνων, ώστε να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία και να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην απουσία των μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας από το Κοινοβούλιο από το 1963 και ευχήθηκε οι άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, μια ζωτική υπόθεση που όπως είπε είναι σημαντική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή.

Ο Αλ Σίσι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις των δύο λαών κάνοντας αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, που συνέβαλαν στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των κοινοβουλίων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Σίσι είπε ότι προσβλέπει στην ενίσχυσή τους και στην ενεργοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Κύπρου-Αιγύπτου.

Από την πλευρά του ΠτΒ Συλλούρης έκανε λόγο για ιστορική ημέρα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είπε ότι η παρουσία του στο Σώμα έχει πέρα από συμβολική και ουσιαστική σημασία για τις Κυβερνήσεις, τα Κοινοβούλια και τους λαούς της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Είπε ότι με την παρουσία του, ο Πρόεδρος Σίσι «σφραγίζει και επιβεβαιώνει τις διαχρονικές σχέσεις και τους στενούς δεσμούς μας», ενώ δημιουργούνται νέες, ακόμα πιο στέρεες βάσεις για μεγιστοποίηση των σχέσεων σε πρακτική και αποτελεσματική συνεργασία.

«Οι διμερείς μας σχέσεις διανύουν σήμερα την πιο παραγωγική και δραστήρια φάση τους, με συνεπή αλληλοστήριξη στη διεθνή πολιτική σκηνή και εμβάθυνση της συνεργασίας σε ζητήματα καίριας σημασίας για τις δύο χώρες»,

Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει ήδη χαράξει κοινή στρατηγική για προώθηση της συνεργασίας, με απώτερο στόχο την ασφάλεια και ευημερία των λαών και τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Βουλή, συνέχισε, αποδίδει μέγιστη σημασία στην επέκταση της συνεργασίας αυτής και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ενώ είπε ότι το θέμα της θεσμοθέτησης Τριμερών Συναντήσεων Προέδρων των Κοινοβουλίων το συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κ. Αάλ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Βουλή των Ελλήνων «ώστε η πρωτοβουλία αυτή να ενσαρκωθεί σύντομα».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση, τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και του κυπριακού λαού προς την Αίγυπτο για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών ο που τηρεί στις προσπάθειες για εξεύρεση δικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε ο κ. Συλλούρης και για τις επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος στους κόλπους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για αποτροπή η ακύρωση ενεργειών αναβάθμισης ή και αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως προς τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, αρνείται να επιδείξει σεβασμό προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και εμμένει στη διατήρηση συστήματος εγγυήσεων με τη μία ή την άλλη μορφή και την παραμονή τουρκικού στρατού στο νησί».

Είπε επίσης ότι Κύπρος έχει βιώσει επανειλημμένα την πολιτική των δύο μέτρων και δύο στθμών από αρκετές χώρες, καθώς και την πολιτική ίσων αποστάσεων.

«Το Κυπριακό και ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η οποία πρέπει επιτέλους να τερματιστεί», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι προσπάθειες θα οδηγήσουν σύντομα σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε εξάλλου την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Αίγυπτο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπερτονίζοντας ότι «το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή».

Αναφερόμενος στον ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή, είπε τέλος ότι αποτελεί βασικό εταίρο της ΕΕ, σε θέματα όπως το Παλαιστινιακό και η Ισραηλο-Παλαιστινιακή διένεξη. «Η φίλη χώρα μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της Κύπρου, ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και το αραβικών χωρών» κατέληξε.

Προηγούμενη ενημέρωση

Ο Πρόεδρος Σίσι προσφωνεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Ξεκίνησε πριν από λίγο η ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος θα προσφωνήσει το Σώμα.

Παρών στη Βουλή είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ τη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι της πολιτείας και του στρατού, καθώς και Πρέσβεις ξένων χωρών.

Νωρίτερα, τον Πρόεδρο Σίσι υποδέχτηκε στην είσοδο του κτιρίου ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρη, με τον οποίο είχε ακολούθως συνάντηση στο γραφείο του.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι θεωρεί πως αυτή η συνάντηση είναι ένα καινούργιο, δυνατό ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι, μιλώντας μέσω μεταφραστή, αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλές και ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ είπε ότι η επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο αντανακλά την επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Είπε επίσης ότι η εξασφάλιση της ευκαιρίας να μιλήσει ενώπιον των εκπροσώπων του κυπριακού λαού, αντανακλά μια άλλη διάσταση της επιθυμίας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

Ανέφερε ακόμα ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν θεσπίσει πλέον έναν πρωτοφανή μηχανισμό τριμερούς συνεργασίας και σε αυτό το πλαίσιο η αυριανή πέμπτη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, αντανακλά τη βούληση των τριών χωρών για ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Σίσι προσφωνεί την Ολομέλεια της Βουλής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Κύπρο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων και τη δεύτερη επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στη Λευκωσία, ο οποίος συμμετείχε τον Απρίλιο του 2015 στη 2η Τριμερή Σύνοδο των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτο