Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ

Print Friendly and PDF

Τη δέσμευση της Κίνας να αναπτύξει και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο κ. Σι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να διευρύνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, να διατηρήσει τον στενό συντονισμό στις διεθνείς υποθέσεις και να προωθήσει την οικοδόμηση μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος. Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση συντονισμού μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και θα επιτύχει νέα αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους επεσήμανε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της κατασκευής εξοπλισμού, της γεωργίας και της αεροδιαστημικής. Η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των διαύλων ναυσιπλοΐας στην Αρκτική για να δημιουργήσουν έναν «Δρόμο του Μεταξιού στον Πάγο», δήλωσε ο κ. Σι.

Από την πλευρά του, ο κ. Μεντβέντεφ συνεχάρη τον Σι Τζινπίνγκ για την επιτυχία του 19ου Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και την επανεκλογή του ως γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Το συνέδριο χαρτογράφησε τη μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας και έχει μεγάλη σημασία τόσο για την Κίνα όσο και για τον κόσμο, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ. Από τότε που ο πρόεδρος Σι επισκέφθηκε τη Ρωσία τον Ιούλιο, οι δύο χώρες σημείωσαν πρόοδο στη συνεργασία, μεταξύ άλλων, στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των επενδύσεων και της καινοτομίας, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.