Σκάνδαλο Novartis: Ανοίγουν λογαριασμοί και στην Κύπρο

Print Friendly and PDF

Αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε κυπριακές τράπεζες και ελβετικές τράπεζες υπέβαλαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχειά για διακίνηση πολιτικού χρήματος προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η εισαγγελία διαφθοράς που χειρίζεται την έρευνα παράλληλα, αναζητεί εξωχώριες εταιρίες και προσωπικά περιουσιακά στοιχεία εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Δικαστικές αρχές εκτιμούν ωστόσο, ότι λόγω της παραγραφής των αδικημάτων των πολιτικών, η δικογραφία θα επιστραφεί στη δικαιοσύνη.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του FBI, για το παράνομο δίκτυο φαρμάκων που είχε στήσει η Novartis στην Ελλάδα, ενώ στην ογκώδη δικογραφία περιγράφεται διεξοδικά, ο τρόπος χρηματισμού γιατρών και κρατικών λειτουργών.

Ωστόσο, διαστάσεις θρίλερ παίρνει η ανταλλαγή αλληλογραφίας του FBI με τις ελληνικές αρχές. Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα ανέφεραν τα ονόματα 10 Ελλήνων πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Τώρα εμφανίζονται 7 και όχι 10 ονόματα σε έγγραφο του FBΙ που περιλαμβάνεται στη δικογραφία του έφτασε στη Bουλή. Στο έγγραφο το οποίο εστάλη μετά από αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών αναφέρονται με τη σειρά τα ονόματα:

Ανδρέας Λοβέρδος
Μάριος Σαλμάς
Άδωνις Γεωργιάδης
Ανδρέας Λυκουρέντζος
Αντώνης Σαμαράς
Γιάννης Στουρνάρας
Δημήτρης Αβραμόπουλος

Oργή από Σαμαρά

Οργισμένα αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδος, κατήγγειλε ευθέως μεθόδευση από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη προκειμένου το όνομά του να μπει στο έγγραφο των Αμερικανών παρά το γεγονός πως το FBI στην αρχική του έκθεση δεν έκανε καμία αναφορά στο πρόσωπό του.

«Το μόνο που επιβεβαιώνει το έγγραφο του FBI, είναι ότι από την Αμερικανική έρευνα δεν έχει προκύψει το παραμικρό για τον πρώην Πρωθυπουργό. Επιβεβαιώνει όμως και την διατεταγμένη μεθόδευση της κυβέρνησης και της κας Τουλουπάκη να ενισχύσει με δήθεν στοιχεία των Αμερικανικών Αρχών την κυβερνητική σκευωρία που ήδη καταρρέει. Όσα ψέματα και αν πουν οι σκευωροί δεν πρόκειται να γλιτώσουν!» ανέφεραν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Σχέδιο εξόντωσής του καταγγέλλει ο Γιάννης Στουρνάρας

Σχέδιο εξόντωσής του καταγγέλλει ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας στις προσπάθειες να εμπλέξουν τον ίδιο και τη σύζυγό του στη δίνη της Novartis.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση ο Κεντρικός Τραπεζίτης δίνει και πολιτική χροιά στη νέα επίθεση. «Η προσπάθεια κάποιων να με εμπλέξουν, προσωπικά και οικογενειακά, στο σκάνδαλο Novartis, θα πέσει στο κενό», τονίζει και κάνει λόγο για «σκοπιμότητες αυτών που με κάθε βρώμικο τρόπο επιδιώκουν την εξόντωσή μου… με μοναδικό στόχο την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.”

Πρόγραμμα εξαφάνισης συγκεκριμένων στοιχείων

Στην ογκώδη δικογραφία, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται μόνο ονόματα αλλά και στοιχεία για τον τρόπο δράσης της εταιρείας.

Για καθαρές δουλειές ωστόσο, χωρίς στοιχεία, όπως λέει το FBI στη Novartis είχαν καθιερωθεί οι «καθαρές ημέρες». Οι ημέρες όπου συγκεκριμένοι άνθρωποι περνούσαν απ’ τους υπολογιστές των υπαλλήλων και απλά εξαφάνιζαν αρχεία από τους υπολογιστές για να χαθούν τα ύποπτα ίχνη.

Οι διευθυντές του τμήματος πήγαιναν από γραφείο σε γραφείο και κατηύθυναν τους εργαζόμενους σε καταστροφή συγκεκριμένων στοιχείων. Οι «καθαρές μέρες» έτρεχαν στην Ελλάδα ως τον Ιούλιο του 2017.

Το… Harvard project

Μεταξύ των στοιχείων που φαίνεται ότι εξαφανίστηκαν ήταν και… το Harvard που εκτός από παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο ήταν και ειδικό πρόγραμμα στη Novartis, όπως αναφέρει ο μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», ώστε η εταιρεία να επηρεάσει κρατικούς λειτουργούς στην Ελλάδα.

Novartis

Σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», το HARVARD PROJECT είναι ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τη μητρική εταιρεία ειδικά για την Ελλάδα με σκοπό η εταιρεία να επηρεάσει κρατικούς αξιωματούχους έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα σύστημα υγείας ευνοϊκό για τη Novartis. Ο στόχος του προγράμματος μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ…

Επίσης, ο ίδιος μάρτυρας αναφέρει ότι η Novartis επιδίωκε να της καταβληθούν από το ελληνικό κράτος ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά νέα φαρμακευτικά προϊόντα.

Επιλογή γιατρών με βάση τις συνταγογραφήσεις

Για να πετύχει τους στόχους της η εταιρεία έπρεπε να ρίξει λάδι στην κρατική μηχανή και για να προωθήσει τα προϊόντα της με λάδι σε πρόθυμους γιατρούς. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με το FBI, επιλέγονταν με βάση τις συνταγογραφήσεις, έπαιρναν 500 ως 1000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών πάνελ που διοργανωνόταν, η εταιρεία εξέδιδε πλαστά τιμολόγια, οι πωλητές έπαιρναν την προμήθειά τους και μετά… με τις «καθαρές μέρες» τα στοιχεία εξαφανίζονταν.

Οι αντιπρόσωποι ενημέρωναν τους γιατρούς ότι θα έπαιρναν 500-1.000 ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων φαρμάκων της Novartis. Για τις πληρωμές οργανώνονταν ηλεκτρονικά πάνελ… Η Sandoz το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ξόδεψε 15.000 ευρώ σε ψευδή τιμολόγια για την παραγωγή διαφημιστικών εντύπων. Ο πωλητής κρατούσε το 10% και τα υπόλοιπα πήγαιναν στις πληρωμές γιατρών.

Εκτός απ’ τους γιατρούς έτρεχε και το σχέδιο μέσω ειδικού λογαριασμού, λέει ο μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης» που υποστηρίζει ότι το ξέπλυμα γινόταν μέσω διαφημιστικών που έπαιρναν προμήθεια 30%, το υπόλοιπο ποσό κατέληγε, όπως ισχυρίζεται σε κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς…

«Το ποσό των 100.000 ευρώ μεταφέρθηκε από το τμήμα οφθαλμολογίας της Novartis Ελλάς στο τμήμα πρόσβασης (MARKET ACCESS) και αφού ξεπλύθηκε μέσω διάφορων διαφημιστικών εταιρειών εν συνεχεία, αφού παρακρατήθηκε από τις εταιρείες το 30%, επιστράφηκε στον Φρουζή το ποσό των 70.000 το οποίο ο τελευταίος παρέδωσε δια ζώσης στον υπουργό» υποστηρίζει ακόμα ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης».

Εν τω μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης έριξε η αποκάλυψη του δικηγόρου των τριών μαρτύρων στον ΑΝΤ1 πως υπάρχουν βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες που αποδεικνύουν τα όσα έχουν καταθέσει.

Οι μάρτυρες στην Αμερική κατέθεσαν βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, αποκάλυψε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να λέει ότι θα ζητήσει την βίαιη προσαγωγή του δικηγόρου.

Ο Κοντονής «αδειάζει» τον Πολάκη

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, πάντως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 «άδειασε» χθες τον Παύλο Πολάκη ο οποίος είχε δηλώσει πως γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους μάρτυρες, τόνισε ο Σταύρος Κοντονής, ενώ ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της ΝΔ λέγοντας πως βρίσκεται σε πανικό.

Στην αντεπίθεση οι εμπλεκόμενοι

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, πάντως, περνούν στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για σκευωρία.

«Ο Παπαγγελόπουλος έστησε τη σκευωρία με τους ψευδομάρτυρες», υποστηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης,ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μέσω ΑΝΤ1, χαρακτήρισε «αλητήριο» τον μάρτυρα. «Δεν είχα καμία αρμοδιότητα», τονίζει από την πλευρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος με δήλωσή του υποστηρίζει ότι η υπόθεση Novartis είναι στημένη κι επικαλείται αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στις 19 Ιανουαρίου.

Με σκληρή γλώσσα και σε υψηλούς τόνους, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για «σκευωρία» και «αποστολή κουκουλοφόρων εναντίον της πολιτικής».

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «όσο σημαντικό είναι για το λαό να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και κανένας υπεύθυνος να μην πέσει στα μαλακά, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μη λειτουργήσει ως βολικό άλλοθι συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής και των πραγματικών προβλημάτων».

Αρνείται τις κατηγορίες ο Φρουζής

Αρνείται τις κατηγορίες για δωροδοκία πολιτικών ή άλλων προσώπων, ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm», ανέφερε πως δεν έχει κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση και πως οι ιδιωτικές συναντήσεις με πολιτικούς, ήταν μέρος της δουλειάς του.

Πάντως, το απόγευμα της Τετάρτης αστυνομικοί μετά από εντολή του εισαγγελέα πήγαν στο σπίτι του κ. Φρουζή και του ζήτησαν το διαβατήριο του καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής. Στον Κωσταντίνο Φρουζή έχει ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.