Σκοπιανό : Τσίπρας και Ζάεφ προσπαθούν να πείσουν για τη συμφωνία

Print Friendly and PDF

Στο εσωτερικό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στρέφεται πλέον η προσοχή των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, αντίστοιχα, καθώς η έγκριση της συμφωνίας για το Σκοπιανό από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών αποτελεί το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας. Η Ν.Δ. εκφράζει τη σαφή αντίδρασή της και καλεί τον Πρωθυπουργό να μην βάλει την υπογραφή του, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ζητά το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Στο μεταξύ, εμπόδια καλείται να υπερπηδήσει και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με τον πρόεδρο, Γκιόρκι Ιβάνοφ, να απορρίπτει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Για «πλούσιες και ουσιαστικές» συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, έκανε λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές διέπονται από την κοινή θέληση «διατήρησης της κοινής μας κληρονομιάς την οποία επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε». Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η Ρωσία πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνιτών χρονοδιαγραμμάτων και όρων» και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη την λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της «Μακεδονίας» και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια».

Παραγωγικοί φορείς: Η συμφωνία με ΠΓΔΜ να προστεύει τα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊό

Την ανησυχία των εξαγωγέων για την επίδραση που θα έχει στα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊόντων η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, εξέφρασε σήμερα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπουλος.  Σε συνέντευξη Τύπου για την επικείμενη διοργάνωση του συνεδρίου Export Summit ο κ. Κωνσταντόπουλος, σημείωσε πως εξαγωγείς επιθυμούν λύση, ώστε οι πωλήσεις τους να γίνονται απρόσκοπτα. Ταυτόχρονα, όμως, όπως είπε, έχουν μεγάλη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα. Ο ΣΕΒΕ θα επιδιώξει έτσι να συμμετάσχει στη μεικτή επιτροπή που θα συσταθεί μεταξύ των δύο χωρών, σε σχέση με θέματα που αφορούν τις εμπορικές επωνυμίες και σήματα.

Ν.Δ.: Τι φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να στείλει το κείμενο της συμφωνίας;

«Ο κ.Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησης του», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

ΠΓΔΜ: Κόντρα Ζάεφ-Ιβάνοφ για τη συμφωνία

Μόλις δύο λεπτά διήρκησε η συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, με τον τελευταίο να διακόπτει τη συζήτηση, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας «ΜΙΑ», o Σκοπιανός πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο των Σκοπίων, προκειμένου να παρουσιάσουν στον κ. Ιβάνοφ τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ν. Κοτζιάς: Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια

Της συμφωνίας για το Σκοπιανό υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας ότι «επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια».

Μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη.