Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Αφρίν

Print Friendly and PDF

Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την κλιμάκωση της βίας στην Αφρίν της Συρίας, εξέφρασε η Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις θα φτάσουν σύντομα στο κέντρο της πόλης.

«Έχουμε πραγματικές ανησυχίες γι’ αυτό, εξ’ αιτίας της βίας. Έχουμε ζητήσει όλο αυτό το διάστημα να υπάρξει αποκλιμάκωση της βίας. Όσο περισσότερο βλέπουμε τουρκικές δυνάμεις να προχωρούν βαθύτερα στη Συρία, τόσο περισσότερο προκαλείται πιθανή ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε.

Η κ. Νάουερτ αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα για την ανάγκη να δημιουργηθούν από την Τουρκία στρατόπεδα για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, στα οποία θα εγκατασταθούν άτομα που πιθανόν θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

« Θεωρώ ότι αυτό υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαιτεί μια κατάπαυση του πυρός σε εθνικό επίπεδο. Η ύπαρξη μιας εθνικής εκεχειρίας θα βοηθούσε σίγουρα στη σταθεροποίηση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ένας λόγος είναι η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που είναι και ο αποκλειστικός λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ επιχειρούν στη Συρία.

«Θα θέλαμε να δούμε την εστίαση της προσοχής στην καταπολέμηση της ISIS, αλλά όπως έχει αναφερθεί και όπως έχω μιλήσει καθώς και άλλοι στην κυβέρνηση, υπάρχει ανησυχία για ορισμένες από τις δυνάμεις με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι στο συνασπισμό συνεργάζονται, ότι δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στην καταπολέμηση της ISIS, διότι, για οικείους λόγους και για άλλους λόγους, βρίσκονται ή κατευθύνονται προς την περιοχή της Αφρίν», είπε η κ. Νάουερτ.

Η εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών συμπλήρωσε πως κατανοεί τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια, που έχει η νατοϊκή σύμμαχος Τουρκία, »όμως οι ΗΠΑ επιθυμούν συνολικά αποκλιμάκωση της βίας, είτε αυτό αφορά την Αφρίν, είτε την Ανατολική Γούτα».